NEKOLIKO VAŽNIH KORAKA

Kako prepoznati lažne euro novčanice? HNB objavio detaljni vodič

kune euri - euro kuna
10.12.2022.
u 13:10

Hrvatska narodna banka objavila je niz fotografija na kojima se objašnjava kako provjeriti jesu li prave novčanice eura kojeg Hrvatska uvodi prvog dana iduće godine. Kuna odlazi u povijest, a Hrvati se sada moraju priviknuti na nove novčanice. Napominju kako su u opticaju dvije serije euronovčanica. Prva se sastoji od apoena 5,10,20,50,100,200 i 500 dok se druga, koja se naziva i serija Europa, razlikuje samo po tome da više nema apoena od 500 eura. Više se ne tiska, no i dalje se može koristiti kao sredstvo plaćanja.

Navode kako su euronovčanice zaštićene nizom zaštitnih obilježja koja olakšavaju provjeru njihove autentičnosti i otežavaju njihovo krivotvorenje. 

Zaštitna obilježja mogu se provjeriti brzo i jednostavno u četiri koraka. Prvo opipajte novčanicu. Papir treba biti šuštav i čvrst. Zatim prstima pređite preko novčanice. Duž lijevog i desnog ruba novčanice niz je ispupčenih kratkih linija. Zahvaljujući njima lakše je prepoznati novčanice, osobito osobama oštećena vida. Velika brojčana oznaka vrijednosti i pokrate naziva Europske središnje banke također su ispupčeni.

 | Autor : HNB Foto: HNB

Euronovčanice tiskaju se na papiru od čistih pamučnih vlakana i zbog toga imaju karakterističnu šuškavost i otpornost na habanje.

Kada okrenete euro novčanicu prema svjetlu provjerite vodeni znak, zaštitnu nit, prozirnu brojku (samo na prvoj seriji novčanica) te prozor s portretom koji se nalazi na novčanicama serije Europa. Svaka euronovčanica posjeduje vodeni znak koji je sastavni dio zaštićenog papira za novčanice. Vodeni znak provjerava se tako da se kroz novčanicu gleda prema izvoru svjetla. Na euronovčanicama prve serije nalaze se tri vrste vodenih znakova: Višetonski, jednotonski i crtični.

 | Autor : HNB Foto: HNB

Pogledom kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti uočava se zaštitna nit ugrađena u strukturu papira. Ona izgleda kao tamna neprekinuta traka. U prvoj seriji vide se oznaka nominalne vrijednost i naziv valute, a u zaštitnoj niti serije Europa vide se oznaka nominalne vrijednosti i simbol valute €.

Euronovčanice prve serije imaju hologram-foliju srebrne boje na desnoj strani lica novčanice koji prikazuje osnovni motiv i oznaku nominalne vrijednosti. Nakretanjem novčanica nižih apoena izmjenjuje se oznaka nominalne vrijednosti i simbol eura na hologramskoj traci. Kod viših apoena izmjenjuje se oznaka nominalne vrijednosti i arhitekturni motiv. Kod serije Europa na desnoj strani lica novčanice prikazuje se portret Europe, osnovni motiv i oznaka nominalne vrijednosti.

Hologram sa satelitima nalazi se na novčanicama od 100 i 200 eura serije Europa na vrhu hologramske trake. Simboli eura kruže oko brojke kako se nakreće novčanica.

 | Autor : HNB Foto: HNB

Na apoenima od 50,100,200 i 500 eura nalazi se velika oznaka nominalne vrijednosti koja mijenja boju pri nakretanju novčanice. Boja se mijenja iz ljubičaste preko smeđe do maslinastozelene boje. Na seriji Europa nalazi se smaragdna brojka u donjem lijevom kutu lica novčanice koja mijenja boju do tamnoplave ovisno o kutu gledanja. Na apoenima od 100 i 200 eura pokazuju se dodatno i simboli eura. Na naličju novčanica apoena 5,10 i 20 prve serije nalazi se sjajna traka koja nakretanjem postaje vidljiva i na njoj se vide simboli € i nominalne vrijednosti. Boja se mijenja iz zlatne u srebrnu.

Prozor s portretom nalazi se samo na seriji Europa i nakretanjem novčanice postaju vidljive linije oko oznake nominalne vrijednosti koje se prelijevaju u duginim bojama. Na naličju novčanice postaju vidljive oznake nominalne vrijednosti koje se prelijevaju u duginim bojama.

Uz pomoć povećala provjerava se mikropismo, a unutar naziva 'EYPO' nalaze se oznake nominalne vrijednosti. Dodatna provjera autentičnost radi se uz pomoć UV lampe.

 | Autor : HNB Foto: HNB

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?