Stanje federalnog proračuna postalo važna predizborna tema

Sve obveze iz proračuna bit će izmirene, Federaciji BiH ne prijeti financijski kolaps

19.09.2024.
u 21:24

Stanje federalnog proračuna zaintrigiralo je stranke i političare u predizbornoj kampanji pa, iako je riječ o lokalnim izborima, jedna od glavnih tema je deficit entitetske riznice, piše Večernji list BiH.

Proračun Federacije BiH za ovu godinu usvojen je u iznosu od 6,7 milijardi KM te, kako ističu iz Ministarstva financija, obuhvatio je sve zakonom propisane obveze koje se financiraju iz proračuna Federacije BiH, a među ostalim, projiciran je i deficit u iznosu od 200 milijuna KM koji je zapravo naslijeđen, kao i sve druge zadane proračunske kategorije, odnosno obveze koje su nastale tijekom godine.

Zbog čega su rasli prihodi

Ispostavilo se da prihodovna strana već usvojenog proračuna nije ostvarena u cijelom iznosu, čime je projicirani deficit dodatno porastao. Jedan od glavnih razloga za to je izostanak uplate prihoda od krajnjih korisnika uslijed nemogućnosti servisiranja obveza po osnovi kredita od JP Autoceste FBiH, i to u iznosu od 183 milijuna KM, koje je novi saziv Vlade Federacije BiH, u cilju stabilizacije poslovanja i omogućavanja novog investicijskog ciklusa, reprogramirao krajem 2023. godine. Posljedica toga je nemogućnost realizacije prodaje potraživanja u iznosu od 100 milijuna KM, što je također planirano na prihodovnoj strani ovogodišnjeg proračuna. Izostao je i planirani primitak od Svjetske banke u iznosu od 109 milijuna KM. Vlada nije računala ni s izostankom planirane dividende od JP BH Telecom, što je također utjecalo na smanjenje prihodovne strane u iznosu od 35 milijuna KM. Kada se sve to zbroji, dolazi se do iznosa većeg od 420 milijuna KM “minusa” na prihodovnoj strani entitetskog proračuna, za koji u Federalnom ministarstvu financija kažu da ga nisu mogli predvidjeti.

Da stvar bude gora za proračun FBiH, rasli su rashodi zbog socijalnih zakona i izvanrednog usklađivanja mirovina, ukupno za 138,5 milijuna maraka. A uslijed rasta kamatnih stopa u eurozoni, posljedično su rasli izdaci i za kamate za preuzete kreditne obveze u iznosu od 62,9 milijuna KM. - Iz svega navedenog evidentno je da su spomenuti rashodi mogli izazvati značajno veći deficit od realiziranog, a što je Federalno ministarstvo financija spriječilo korektivnim mjerama na strani rashoda, čime je ostvarena ušteda u iznosu većem od 100 milijuna KM. Unatoč ostvarenom deficitu, Federalno ministarstvo financija je u zakonskom roku izmirilo sve obveze planirane proračunom, a koje su se odnosile na 2023. godinu. U tom duhu nastavljeno je i u ovoj godini, uz poseban naglasak na većoj fiskalnoj odgovornosti vezano uz upravljanje dugom. Tako je u prvih osam mjeseci ove godine ukupno otplaćeno više od 770 milijuna KM već stvorenog duga, dok istodobno novo zaduženje nije prešlo iznos od 342 milijuna KM - objašnjavaju iz resornog ministarstva.

Neizravni porezi

Unatoč, dakle, neočekivanim problemima i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani proračuna, Federalno ministarstvo financija poručuje da uspješno održava financijsku stabilnost te redovito osigurava isplate iz proračuna. To bi trebala potvrditi i nova isplata u iznosu većem od 50 milijuna KM na ime redovitog izmirenja obveza, od čega se najveći dio odnosi na izdvajanja za poljoprivredu, raseljene osobe te mala i srednja poduzeća i obrtnike.

Nakon što su u prvoj polovini tekućeg mjeseca isplaćena 483 milijuna KM različitih obveza s jedinstvenog računa riznice, iz Federalnog ministarstva financija priopćeno je da slijede isplate i drugih transfera raznih kategorija. Tako su već isplaćeni transferi prema poljoprivrednicima u iznosu od 16,5 milijuna KM, kao i transfer za raseljene i izbjeglice u iznosu od 5,5 milijuna KM. Također, iz federalnog su proračuna za poticaje u industriji isplaćena 1,2 milijuna KM, dok je transfer za kulturu i sport iznosio 0,8 milijuna KM. Obavljena je i otplata dospjelih rizničnih zapisa u iznosu od 28,5 milijuna KM.

Za federalnu Vladu iznimno je važno da uspješno prevlada očite probleme s manjkom prihoda i viškom rashoda u ovoj godini. U prilog joj ide rast prihoda od neizravnih poreza, od kojih značajan dio pripada Federaciji BiH. Već je najavljen i rebalans proračuna za ovu i početak rada na proračunu FBiH za iduću godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije