Bošnjak i Šindelkova: BiH i Češka imaju dobre bilateralne odnose u svim oblastima

20.09.2024.
u 10:24

U Sarajevu je održan sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak s veleposlanicom Češke Republike u Bosni i Hercegovini Janom K. Lolić Šindelkovom.

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina i Češka Republika imaju dobre bilateralne odnose u svim oblastima. Bošnjak je zahvalila na podršci koju Češka Republika pruža Bosni i Hercegovini na putu europskih integracija.

Razgovarano je o suradnji u oblasti zdravstva, a ta suradnja bi se intenzivirala kroz razmjenu stručnjaka, što bi doprinijelo jačanju kapaciteta zdravstvenih ustanova u BiH.

Budući da je BiH iskazala interes za članstvo u Eurotransplantu, razgovarano je  i o iskustvima Češke koja je prošla u procesu ispunjavanja uvjeta za članstvo u toj organizaciji.

Teme razgovora bile su i iskustva Češke Republike u povlačenju sredstava u okviru programa EU4Health, budući da je BiH u srpnju  ove godine potpisala Sporazum s EU o pridruživanju tom  programu.

Takva suradnja bila bi poželjna i kada su u pitanju drugi programi EU: HORIZON EVROPA; Kreativna Evropa, EaSI.

Bošnjak je zavalila Češkoj na podršci procesu deminiranja u BiH. U Bosni i Hercegovini, Češka je financirala deminiranje putem Međunarodnog povjerilačkog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama od mina (ITF) od 2016. do 2024. godine, tri projekta: Gnionica-Vukosavlje u površini od 1.286 m2, Busija 5.976 m2 i Krupa na Uni 4.657 m2.

Razgovarano i o suradnji dviju zemalja u oblasti obrazovanja, kulture, znanosti, mladih i omladinske politike kao i o oblasti socijalnog osiguranja

Jana K. Lolić Šindelkova imenovana je za veleposlanicu Češke Republike u BiH u srpnju ove godine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?