Nakon hakerskog napada

KBC Zagreb: Pregledi se obavljaju sporije, svi pacijenti će biti primljeni

27.06.2024.
u 11:20

Nakon hakerskog napada na Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb u četvrtak ujutro, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Milivoj Novak rekao je da se zbog otežanog rada sustava pregledi obavljaju sporije ali će svi pacijenti biti primljeni.

Sigurnost bolesnika nije ugrožena, svi hitni bolesnici su u dvoranama, rekao je na konferenciji za novinare Milivoj Novak i objasnio da sustav, iako usporeno i otežano, ipak funkcionira.

Bolnički informatički sustav trebao bi se vratiti u funkciju vrlo brzo, ali, dodao je, još se ne zna jesu li u pitanju minute ili sati.  

Novak je poručio građanima da će se svi pregledi obaviti te da "nitko neće biti poslan doma jer se srušio sustav".

Pregledi se obavljaju sporije jer printanje nalaza traje duže nego inače dok laboratorij radi potpuno normalno.

"Najbitnije je da Hitna funkcionira. Zamolili smo Hitnu službu Zagreba da nas malo odtereti dok se problem ne riješi" rekao je i naglasio da podaci pacijenata nisu ugroženi te nije došlo do curenja podataka.

Izvor napada još je nepoznat, a u istragu je uključena forenzika te su obaviještene sve nadležne službe.

Novak objašnjava kako nisu iznenađeni pošto je samo bilo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

"Ako su upali u Pentagon, naravno da mogu oboriti i nas", zaključio je. 

Klinički bolnički centar Zagreb priopćio je ranije da su zbog kibernetičkog napada, koji je zabilježen u četvrtak u jutarnjim satima, primorani radi dodatnih provjera isključiti sve sustave te da ta situacija neće ugroziti bolesnike.

Sustave će se vraćati u produkciju kada se uvjere u njihovu sigurnost i ispravnost.

Hakerski napad na KBC Zagreb izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku burzu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?