Rasprava u Parlamentu

Krišto: Hrvatska se ne miješa u unutarnje stvari BiH, to prijateljska zemlja

Borjana Krišto
07.03.2017.
u 17:41

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović kazao je danas da je Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske, koja je danas pred zastupnicima Doma, dobronamjeran.

Rezoluciju je, između ostaloga, predložio jer smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutrašnje stvari BiH, te je identificirao probleme koje imaju unutar svoje države, pozivajući ih da ih riješe.

Za zastupnika HDZ-a BiH Nikolu Lovrinovića ono o čemu se danas priča je sramotno, ponavljajući da je stavljanjem ove rezolucije na dnevni red sjednice parlament pretvoren u 'željoteku'.

Svoju podršku rezoluciji koju je Magazinović predložio kao reakciju na zalaganje hrvatskih parlamentaraca u Europskom parlamentu za federalizaciju BiH, Lovrinović je uvjetovao amandmanima kojima se zalaže za uspostavljanje posebnih veza s Hrvatskom.

Zamjenica predsjedatelja Doma Borjana Krišto (HDZ) smatra da se Hrvatska ne miješa u unutarnje stvari BiH, dodajući da je to prijateljska i susjedna zemlja.

Tvrdi da ovakva rezolucija nema zastupničko utemeljenje te je zatražila da se i zastupnici izjasne o tome, predlažući na glasovanje zaključak s tim sadržajem.

Za zastupnicu HDZ-a Moniku Tomić nije sporno da Hrvatska kao potpisnica i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma intervenira u slučaju povrede ovog sporazuma.

Rezoluciju je neozbiljnom nazvao predsjedatelj Doma Šefik Džaferović (SDA), dodajući da na ovakav način ne treba raditi jer to nije način na koji se grade odnosi, iako ocjenjuje da su problemi Hrvatske navedeni u rezoluciji točni.

Najavio je da rezoluciju neće podržati jer za njega ovo nije način komunikacije među suverenim državama. Prihvaćajući na sebe odgovornost zbog takve odluke, kazao je da on mora štititi dignitet bh. parlamenta.

Nakon okončane rasprave o ovoj točki dnevnog reda Džaferović je proglasio jednosatnu pauzu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?