Za putovanja se preporučuje korištenje alternativnih graničnih prijelaza, donosimo kojih

Ljetne gužve sve veće, brojke prelaska granice BiH brzo bi mogle biti i milijunske

Pixsell
07.08.2024.
u 14:20

Kilometarske kolone i gužve na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom već tradicionalno obilježavaju ljetne mjesece, a posebno su izražene tijekom kolovoza, kada je frekvencija vozila najveća.

 Ljetne gužve obilježile su prošli vikend, a za očekivati je kako će isto biti i nadolazećeg, ali od početka kolovoza gužve su na cestama, prijelazima, središtima... Prema podacima Granične policije BiH, tijekom proteklog vikenda na graničnim prijelazima zabilježeno je 683.615 osoba na ulazu i na izlazu iz BiH. Za očekivati je kako bi broj osoba koje prijeđu granicu vrlo brzo mogao dosegnuti i milijun.

Stranci i dolasci

- U petak, 2. kolovoza, zabilježen je pojačan promet na graničnim prijelazima. Na ulazu u BiH zabilježeno je 32.085 državljana BiH, dok ih je na izlazu zabilježeno 30.070. Stranih osoba na ulazu u BiH zabilježeno je 77.602, dok ih je na izlazu iz BiH zabilježeno 59.153. Ukupno stranih i državljana BiH samo u taj promatrani dan - petak na ulazu i izlazu iz BiH zabilježeno je 198.910. U subotu je na ulazu u BiH zabilježeno 37.257 državljana BiH, dok ih je na izlazu zabilježeno 36.706. Stranih državljana na ulazu je bilo 85.104, a na izlazu ih je zabilježeno 65.195.

Ukupno stranih i državljana BiH u subotu na ulazu i izlazu, prema podacima Granične policije BiH, zabilježeno je 224.262. U nedjelju na ulazu u BiH zabilježeno je 32.928 državljana BiH, dok ih je na izlazu bilo 41.729. Stranih državljana na ulazu u BiH zabilježeno je 74.106, dok ih je na izlazu iz BiH zabilježeno 77.724. Ukupno stranih i državljana BiH u nedjelju na ulazu i izlazu zabilježeno je 226.487. Što se tiče zračnih luka, za vikend je, prema evidenciji Granične policije BiH, na ulazu i na izlazu iz BiH zabilježeno 33.956 osoba - naveli su iz Granične policije BiH.

Dodaju kako pripadnici Granične policije ulažu maksimalne napore da se promet odvija sa što manje zadržavanja i gužvi, ali s obzirom na to da je turistička sezona i pojačan promet zadržavanja na graničnim prijelazima, mogu se očekivati i u idućim danima, a najviše vikendom. - Molimo sve putnike za strpljenje i razumijevanje te predlažemo da, umjesto najfrekventnijih graničnih prijelaza, koriste alternativne granične prijelaze - poručili su iz Granične policije BiH. Kako bi se izbjegle gužve i duga čekanja tijekom putovanja, predlaže se korištenje alternativnih graničnih prijelaza koji su od prije nekoliko dana otvoreni.

Naime, kao i prethodnih godina, Mješovito povjerenstvo za praćenje provedbe ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima donijelo je odluke o otvaranju pograničnih graničnih prijelaza za sve putnike. Tako se najnovijom odlukom ovog povjerenstva odobrava privremeni međunarodni promet putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Vaganj - Bili Brig, Gabela - Gabela Polje I, Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica, Orahov Do - Slano i Drinovačko Brdo - Slivno u trajanju od tri mjeseca, odnosno do održavanja iduće sjednice Mješovitog povjerenstva, a radno vrijeme ovih graničnih prijelaza je 24 sata. Istom odlukom privremeno se mijenja radno vrijeme stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Vinica - Aržano Pazar, Subašići - Dvorine, Tržačka Raštela - Kordunski Ljeskovac, Zagrad - Pašin Potok, Kaldrma - Lička Kaldrma i Prolog - Podprolog.

Radi se cijeli dan

Radno vrijeme ovih graničnih prijelaza je svaki dan 24 sata u trajanju od tri mjeseca, odnosno do održavanja iduće sjednice Mješovitog povjerenstva. Donesena je i odluka kojom se u razdoblju od 1. kolovoza do 1. listopada odobrava privremeni međunarodni promet putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Duži - Imotica, Čitluk - Jovića Most i Drinovci - Sebešina, a radno vrijeme i ovih prijelaza je 24 sata.

Mješovito povjerenstvo za praćenje provedbe ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima donijelo je još i odluku kojom se odobrava privremeni međunarodni promet putnika preko stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Hadžin Potok - Bogovolja od 1. kolovoza u trajanju od tri mjeseca, odnosno do održavanja iduće sjednice Mješovitog povjerenstva, a radno vrijeme ovog graničnog prijelaza je 24 sata. Prije polaska na put provjerite stanje na cestama i prijelazima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije