Kolač od sira i maja koji je dosta jednostavan za napraviti oduševit će sve koji su ljubitelji maka. Kolač je predivan i jako sočan i ukusan. Svojom mekoćom i ukusom podsjeća na dobre starinske kolače...
Sastojci
Tijesto:
200 g brašna
1 mala kasika Praška za pecivo
70 g šećera
1 vanilin šećer
80 g mekog maslaca
1 jaje
Mak smjesa:
50 g mekog maslaca
120 ml mljeka
250 g mljevenog maka
30 g Pšenične krupice (griza)
100 g šećera
Sir smjesa:
400 g kisele pavlake
250 ml Mljeka
1 Vanila puding
80 g šećera
30 g Pšenične krupice (griza)
1 vanilin šećer
Priprema
1. Sve za tjesto sjediniti i umjesiti. Zaviti u foliju i ostaviti na hladno dok se ne pripremi sve ostalo, piše Coolinarika.
2. Mak smjesa: Maslac istopiti pa dodati sve ostale sastojke i kuhati mješajući toliko dok se ne zagrije. Maknuti s vatre i ohladiti.
3. Sir smjesa: sve staviti u jednu posudu i žlicom izmješati toliko da nema grudvica. Pripremiti kalup 24 cm obložen sa papirom za pečenje.
4. Tjesto sad razviti na malo brašna i obložiti kalup tako da i rub budu od tjesta oko 2 cm. Usuti prvo mak smjesu i poravnjati pa preko sir smjesu. Staviti kolač da se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 Minuta. Pustiti da se dobro ohladi i služiti.