Razmjena iskustava i učenje

Maslinari i vinari iz Hercegovine u Italiji učili o praksama u poljoprivredi

storyeditor/2024-07-23/bbb.png
Foto: vl
24.07.2024.
u 15:24

Proizvođači maslina, maslinova ulja i vina, među kojima i članovi Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM) te predstavnici institucija BiH tijekom ovog mjeseca boravili su na petodnevnom studijskom putovanju u Italiji u prekrasnoj regiji Puglia, piše Večernji list BiH. Tema ovog putovanja bila je "Prijenos znanja i najboljih praksi o sektorima uzgoja maslina i vina iz Italije u BiH - susret između poljoprivrednika".

Upravljanje rasadnicima

Riječ je o projektu ANC BiH koji financira Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije putem Talijanske agencije za razvojnu suradnju. Projekt provodi CIHEAM Bari u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine, a cilj je razmjena znanja i iskustava te kroz razne susrete predstavlja priliku za razmjenu kulture, tradicije, običaja i gastronomije. Prvi dan počeo je uvodnim zasjedanjem Fabrizija Contenta, ANC BiH projektnog službenika, i prezentacijom stručnog konzultanta Gianfranca Ciolea o temi maslinarskog sektora te se nastavio panel- simulacijom ispitivanja ekstradjevičanskog maslinova ulja koju je organizirao Nino Duble iz CIHEAM Barija, a završio posjetom biodistriktu "Delle Lame" – Ruvo di Puglia, uz stručnu pomoć Marie Reine Bteich (CIHEAM Bari). Ovaj biodistrikt područje je posvećeno održivoj i organskoj poljoprivredi, koje spaja poljoprivredu, krajolik, okoliš i gradske zajednice u cilju podržavanja, poboljšanja i razvoja ovih resursa na integrirani način. Drugi dan ovog putovanja bio je rezerviran za posjet Vinariji Torrevento i njezinim vinogradima u Coratu. Uz vodstvo stručnog konzultanta Luigija Tarriconea, sudionici iz BiH naučili su više o poljoprivrednim praksama, zaštiti od nametnika i upravljanju zemljištem. Nakon toga upriličen je i posjet rasadniku maslina Vivai Fortunato u Sammicheleu, gdje je skupinu ugostio stručni konzultant Luigi Catalano. Gosti su ovdje imali priliku istražiti tehnike u uzgoju maslina i upravljanju rasadnicima. Tijekom boravka u Italiji sudionici su posjetili zadrugu Mlin za masline "Elaiopolio" u Ostuni, gdje su se upoznali s obradom, pakiranjem i plasmanom ulja na tržište. Najpotresniji trenutak studijskog putovanja, kako su naveli sami sudionici, bio je posjet Torre Guacetu i svjedočenje o maslinicima koje je opustošila Xylella fastidiosa. Riječ je o jednoj od najopasnijih biljnih bakterija u svijetu i uzročniku raznih bolesti. Zahvaća stabla masline tako što začepljuje žile koje vode vodu od korijena do lišća, gušeći ih polako do smrti. Posljednjih godina ova je bakterija zarazila i ubila oko 21 milijun stabala u Italiji. Sudionici su ovom prilikom doznali više o naporima oporavka unatoč tome što je bolest trenutačno neizlječiva. Ovom prilikom proizvođači i predstavnici institucija iz BiH ugošćeni su u Agrotourism Masseria Curatoriju gdje su prisustvovali prezentaciji turističkih atrakcija, proizvodnje i aktivnosti ovog gospodarstva. Posljednjeg dana sudionici su prisustvovali predavanju o kriterijima kvalitete za proizvodnju ekstradjevičanskog maslinova ulja.

"Zlatne kapi Hercegovine"

Iz Hercegovačke udruge maslinara i uljara navode kako je ovo putovanje bilo odlična prilika za razmjenu iskustava i učenje te su zahvalili organizatorima, odnosno svima koji su omogućili ovo studijsko putovanje. Inače, Hercegovačka udruga maslinara i uljara okuplja maslinare iz cijele Hercegovine koji godinama postižu zavidne rezultate na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Zaslužni su za dobivanje oznake geografskog podrijetla za hercegovačko maslinovo ulje, odnosno ime brenda "Zlatne kapi Hercegovine".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?