Sastojci:
150 g riže arborio, 700 ml mlijeka,1/4 žličice soli, 1 limun, 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa, 3 velika jaja, na sobnoj temperaturi, 75 g šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, muškatni oraščić
Priprema:
Rižu, mlijeko i sol stavite u lonac te naribajte koricu jednog limuna. Kuhajte na jakoj vatri uz redovito miješanje do točke vrenja, a potom smanjite vatru i nastavite kuhati mlijeko i rižu oko 30 minuta, neprestano miješajući, dok riža ne bude kuhana i mlijeko se ne upije, piše 24sata.hr.
Kad je riža kuhana, maknite je sa štednjaka i umiješajte 75 g maslaca. Ostavite da se hladi sat vremena. Zagrijte pećnicu na 160ºC, a kalup za torte od 20 cm premažite maslacem. Odvojite bjelanjke od žutanjaka.
Umutite bjelanjke u snijeg i ostavite ih sa strane. Žumanjcima dodajte šećer i dobro ih izmiksajte. Žumanjcima i šećeru dodajte ekstrakt vanilije i dvije žličice soka od limuna, a zatim smjesu ulijte postupno u ohlađenu rižu, neprestano miješajući.
U posudu s rižom umiješajte snijeg od bjelanjaka, polako miješajući. Smjesu nježno prelijte u pripremljeni kalup za tortu. Naribajte muškatni oraščić i pecite 45 minuta. Ostavite da se ohladi te je pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite uz preljev po želji.