Ako volite medeno srce, ovaj kolač ćete još više voljeti. Toliko se lako i brzo pravi da će često biti na meniju. S dodatkom džema predstavlja kombinaciju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
5 jaja
prstohvat soli
1 vanilin šećer
150 g šećera
150 ml ulja
250 ml jogurta
250 g brašna
20 g kakaa
1 prašk za pecivo
I još:
2 kašike džema
120 g čokolade za kuhanje
4 kašike ulja
Priprema:
U jaja dodajte prstohvat soli. Mutite mikserom par minuta, a zatim postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Mutite 5 minuta.
Postepeno dodajte jogurt i ulje sve vrijeme muteći, piše Krstarica.
U posudi promiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.
Nakon što smanjite brzinu miksera dodajte brašno i prašak za pecivo.
Mješajte sve dok smjesa ne postane glatka i bez grudvica.
Tepsiju (35×20 cm) premažite uljem i pospite s kakaom ili brašnom.
Zagrejte pećnicu na 200 stupnjeva, a zatim pecite na 180 stupnjeva oko 20-30 minuta.
Proverite čačkalicom je li kolač pečen.
Kada se kolač ohladi, presijecite ga na pola.
Na jednu polovinu namažite džem.
Preklopite drugom polovinom biskvita.
Preko prelijte s čokoladnom glazurom.
Sačekajte 15-tak minuta da se čokolada malo stegne, pa isjecite na kockice ili štanglice.