Najviše turista u BiH dolazi iz Srbije, Turske, Hrvatske, ali najdulje ostaju Egipćani

Turisti
08.07.2024.
u 15:14

Zbog činjenice da obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvom, bistrim rijekama i čistim zrakom, bogatom poviješću te za strance još uvijek poprilično pristupačnim cijenama, Bosna i Hercegovina posljednjih se godina sve više promeće u jednu od poželjnijih turističkih destinacija koju posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta.

Brojke samo rastu

Ipak, najdulje se po dolasku u ovoj zemlji zadržavaju turisti iz Egipta, koji u prosjeku borave 4,5 noćenja, Kuvajta s 3,6 noćenja, Irske s 3,3 noćenja, Irana s 3,2 noćenja i Francuske s 3,1 noćenjem u prosjeku. Zanimljivo je da turisti ovu zemlju posjećuju tijekom cijele godine, a njihov broj sve je veći iz mjeseca u mjesec. Posljednji, nedavno objavljeni podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako su u Bosni i Hercegovini u svibnju ove godine turisti ostvarili 188.719 posjeta, što je više za 34,7 posto u odnosu na travanj ove godine i za 12,5 posto više u odnosu na svibanj prošle godine. Turisti su ostvarili 371.178 noćenja, što je više za 32,2 posto u odnosu na travanj ove godine i za 11,4 posto više u odnosu na svibanj prošle godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja udio domaćih turista je 30,4 posto, dok je 69,6 posto udio stranih turista. Broj noćenja domaćih turista veći je za 37 posto u odnosu na travanj ove godine, a za 2,6 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Broj noćenja stranih turista veći je za 30,3 posto u odnosu na travanj ove godine i za 15,7 posto u odnosu na svibanj prošle godine. U svibnju ove godine u strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su oni iz Srbije s 13,9 posto, potom slijede turisti iz Turske s 10,2 posto, Hrvatske s 9,9 posto, Slovenije sa 6,4 posto, Njemačke s 5,8 posto, Kine s 4,2 posto, Sjedinjenih Američkih Država s 4 posto, Poljske s 3,3 posto i Austrije s 3,1 posto noćenja. Ove zemlje zajedno čine 60,8 posto ukupnog broja noćenja turista u BiH. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su preostalih 39,2 posto noćenja.

Najviše u hotelima

Neto stopa iskorištenosti soba u svibnju ove godine iznosila je 38,1 posto, a stalnih kreveta 28 posto, dok je u svibnju prošle godine stopa iskorištenosti soba iznosila 35,2 posto, a stalnih kreveta 26,4 posto. Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti hotela i sličnog smještaja s udjelom od 94,7 posto. Povećan broj dolazaka razlog je i povećanja broja smještajnih jedinica. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, turistima je u svibnju ove godine u Bosni i Hercegovini bilo na raspolaganju 20.998 soba, apartmana i mjesta za kampiranje, što je za 4,6 posto više u odnosu na svibanj prošle godine i 46.671 raspoloživi krevet, što je više za 5,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U okviru djelatnosti hotela i sličnog smještaja turistima su bile na raspolaganju ukupno 19.074 sobe i apartmana, što je za 4,1 posto više u odnosu na svibanj prošle godine, i 40.590 kreveta, što je za 5,1 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije