Sezona je šljiva, voća koje osim što je vrlo ukusno, ima i nevjerojatna nutritivna svojstva.
Uz sve nijanse okusa koje nam nudi ovo voće, šljive pospješuju rad crijeva i imaju laksativno djelovanje. Dobro su poznate zdravstvene prednosti šljiva pa tako ovo voće ima najviše beta-karotena, vitamina C i E, folne kiseline, niacina i vitamina B6 te obilje minerala. Možemo ih konzumirati svježe, sušene, kao dodatak slanim jelima, ili u prefinim džemovima, želeima, kremama...
Unatoč tome što sadržavaju šećer niskokalorične su: 100 grama šljiva ima samo 240 kalorija.
I vrlo su zdrave. Pomažu u borbi protiv anemije zbog visokog udjela željeza, imaju antioksidacijsku moć, jačaju imunološki sustav, indicirani su za poboljšanje crijevnih tegoba i zaštitu od kardiovaskularnih problema te im se pripisuju depurativna svojstva, piše Tportal.hr.
Trebate li još koji razlog za konzumiranje šljiva?
Ako ste ljubitelj šljiva, evo brzog recepta koji će vas oduševiti:
Sastojci:
- 180g brašna
- 80g šećera + jedna velika žlica za posipanje
- prašak za pecivo
- malo korice limuna za aromu
- 2 jaja
- vanilija
- 4 velike žlice mlijeka
- 125g jogurta
- 85g maslaca rastopljenog
- 300g šljiva
- ¼ šalice suncokretovog ulja
Priprema:
U zdjeli izmiješajte brašno i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom te im dodajte naribanu koricu limuna, vaniliju te polako miješajući dodajte ulje. Miksajući na nižoj brzini dodajte jogurt i mlijeko te trećinu brašna, a zatim i ostatak brašna te izmiješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka.
Polovicu opranih šljiva, kojima ste prethodno uklonili koštice, uvaljajte prvo u brašno te ih onda ubacite u tijesto jer ćete tako spriječiti da potonu na dno.
Smjesu istresite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup te na vrh dodajte drugu polovicu šljiva. Silikonskom spatulom lagano izravnajte smjesu te pospite jednom žlicom šećera.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na 40-45 minuta.
Kad se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu. I u slast!