Pazite kada jedete

Nova studija otkriva ozbiljne posljedice po zdravlje za ljude koji jedu navečer

01.12.2024.
u 14:49

Istraživači s Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Sveučilišta Columbia tvrde da unos najmanje 45 posto dnevnih kalorija nakon 17 sati sprječava sposobnost tijela da regulira razine šećera u krvi.

Njihova bi otkrića mogla dati određenu znanstvenu potvrdu planu prehrane s povremenim postom, koji isključuje jedenje kasnije navečer. Sposobnost tijela da metabolizira glukozu noću je ograničena, jer je smanjeno lučenje inzulina, a osjetljivost naših stanica na ovaj hormon opada zbog cirkadijalnog ritma, što je određeno središnjim satom u našem mozgu koji je usklađen sa satima dnevnog svjetla i noći, pojasnila je jedna od koautorica studije, dr. Diana Díaz Rizzolo.

Shutterstock

Studija, objavljena u Nutrition and Diabetes, uključila je 26 osoba u dobi od 50 do 75 godina koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu ili su imale pretilost i predijabetes ili dijabetes tipa 2.

Ljudi su bili podijeljeni u dvije skupine: one koji rano jedu i koji kasno jedu. Jeli su istu hranu i istu količinu kalorija, samo u različito doba dana. Oni koji su kasnije jeli, imali su višu razinu glukoze.

U međuvremenu se pokazalo da povremeni post značajno poboljšava sposobnost tijela da učinkovito koristi glukozu iz hrane i koristi inzulin za kontrolu razine šećera u krvi, dijelom zato što potiče ljude da prestanu s jelom za taj dan relativno rano, oko 17 sati.

Ograničavanjem ‘prozora’ za jelo i produljenjem vremena bez hrane, tijelo može bolje i učinkovitije preraditi glukozu.

Shutterstock

Istraživači su dodali da je hrana koja se obično jede kasno navečer kaloričnija i često prerađena, što može objasniti zašto je kasno jedenje povezano s većom tjelesnom težinom i masnom masom. Do sada su se osobne odluke u prehrani temeljile na dva glavna pitanja: koliko jedemo i koju hranu odabrati. S ovom studijom, novi čimbenik – kada jedemo – postaje sve važniji u kardiometaboličkom zdravlju, rekao je dr. Díaz Rizzolo.

Sporija razgradnja masnoća

Pokazalo se da oni koji kasnije jedu, odabiru nezdravu hranu i sporije sagorijevaju kalorije. Njihova su tijela također pokazala znakove poticanja skladištenja masti i smanjenja razgradnje masti, što može dovesti do povećanog rasta masti, prema studiji Sveučilišta Harvard.

U tjednima koji su prethodili Harvardskoj studiji, 16 osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilih ljudi pridržavalo se fiksnog rasporeda spavanja i prehrane. Svaki je sudionik iskusio rane i kasne obroke, što je istraživačima omogućilo da ispitaju učinke rasporeda obroka na iste ljude.

Shutterstock

Rezultati su pokazali da kasno jelo smanjuje leptin, hormon koji signalizira sitost i utječe na hormone koji reguliraju apetit, zbog čega se sudionici s vremenom osjećaju gladnijima.

Te bi promjene potencijalno mogle utjecati na rizik od razvoja pretilosti, što je ključni čimbenik rizika za dijabetes tipa 2.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije