Analiziramo kandidate i nositelje lista HDZ-a BiH i koalicijskih partnera za načelnike i gradonačelnike te OV i GV

Od iskusnih dužnosnika do novih lica: u izbornoj utrci 31 kandidat

izbori u BiH
09.07.2024.
u 10:20

Spoj iskusnih dužnosnika koji su tijekom svoga mandata postigli zapažene rezultate u općinama i gradovima, ali i potpuno novih imena koja su se etablirala kroz djelovanje na nekim drugim razinama vlasti ili u gospodarstvu - kratki je presjek analize predloženih kandidata HDZ-a BiH za pozicije načelnika/gradonačelnika, njih 31 koji će 6. listopada na lokalnim izborima pokušati dobiti povjerenje građana. Jučer su liste predali dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović i Goran Božić, glavni tajnik stranke, a tom prilikom Filipović je naglasila kako su liste predali u skladu s rokovima, a iste se odnose na 63 izborne jedinice, pri čemu ukupan broj svih kandidata za sve pozicije prelazi 1150. Liste su odraz, dodala je, politički prepoznatljivih imena, ali i novih ljudi, što stvara sinergiju političke zrelosti i nove energije.

Nova imena

Kada govorimo o kandidatima za pozicije u općinama i gradovima Posavske županije, u dvjema su se kandidirali dosadašnji čelnici - za gradonačelnika Orašja Marijan Oršolić, a načelnika općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić, dok će u slučaju Odžaka doći do promjene, pa je tako za načelnika, umjesto Nade Ćulap, kandidiran Ilija Ilić. U ovoj općini za nositelja liste za Općinsko vijeće kandidiran je Dragan Martinović, u Orašju je to Stanko Vincetić, a u općini Domaljevac-Šamac Mato Hrskanović. Kada govorimo o općinama Zeničko-dobojske županije, HDZ je odlučio kandidirati one iskusne - za načelnika općine Žepče Matu Zovku, Usore Zvonimira Anđelića, dok je za načelnika Kaknja kandidiran Vjekoslav Grubešić. U kontekstu nositelja lista za gradska/općinska vijeća, u već spomenutom Kaknju to je Slaven Katičić, u Zenici Miroslav Šoko, u Varešu Igor Hinger, u Zavidovićima Nevenko Grlić, Tešnju Kristijan Glavaš, Maglaju Dragomir Dunđer, Žepču Slavica Andrić Šajinović, Usori Anto Matić. U kontekstu Tuzlanske županije HDZ BiH neće imati kandidate na načelnike/gradonačelnike, ali je zato kandidirao liste za općinska/gradska vijeća. Za Gradsko vijeće Tuzla nositelj liste je Dejan Kovačević, za GV Živinice Denis Žepić, GV Srebrenik Mato Matijević, GV Lukavac Danijel Pavić, GV Gradačac Anto Dujaković te OV Čelić Vinko Pavlović. U Srednjobosanskoj županiji promjene su vidljive u kontekstu kandidata za poziciju načelnika u jednoj općini - Kreševu pa tako u utrku ulazi Boris Marić, dok će nositelj liste za Općinsko vijeće biti Vlado Lukić. U susjednom Kiseljaku Mladen Mišurić Ramljak ulazi u borbu za još jedan mandat, dok će nositelj liste biti Ivica Kubat. U kontekstu Fojnice žene su preuzele ulogu nositeljica pa je tako za načelnicu Fojnice kandidirana Mirjana Golub, dok je nositeljica liste za Općinsko vijeće Magdalena Cvjetković. Ivana Smoljo pak kandidatkinja je za načelnicu Busovače, dok je nositelj liste za Općinsko vijeće Marko Šantić. U utrci za još jedan mandat ušao je Boris Marjanović, trenutno načelnik općine Vitez, i to kao zajednički kandidat koalicije HDZ BiH, HDZ 1990., HSS Stjepana Radića, dok je nositelj liste za Općinsko vijeće Ranko Križanović, i to uime koalicije HDZ BiH, HSS Stjepana Radića, HKDU-BiH.

U susjednom Novom Travniku Stjepan Dujo također je kandidat koalicije HDZ BiH, HDZ 1990., HSS Stjepana Radića za još jedan načelnički mandat, a listu za Općinsko vijeće nosi Nikola Marijanović uime koalicije HDZ BiH, HSS Stjepana Radića.

U pogledu administrativnog središta SBŽ-a, općine Travnik, HDZ je za načelnika kandidirao Iliju Nakića, dok listu za OV nosi Niko Grganović uime koalicije HDZ BiH i HSS Stjepana Radića. U Jajcu pak u utrci za načelnicu je Božana Bilandžija, dok Anto Brtan nosi listu za Općinsko vijeće. Nešto južnije u Uskoplju Marin Novaković je kandidat koalicije HDZ BiH, HDZ 1990., HSS Stjepana Radića za načelnika, dok je Goran Batinić na čelu liste iste koalicije za Općinsko vijeće. Još jedna žena kreće u utrku za čelnu poziciju općine - u Bugojnu je to Lucija Pavlović, dok listu za OV nosi Igor Vrljić. U Dobretićima Stipo Sivonjić kandidat je za načelnika, a Ivo Mijatović nosi listu za Općinsko vijeće. U kontekstu Hercegbosanske županije u Livnu će po još jedan mandat u utrku krenuti Darko Čondrić, Zvonimir Pavić je nositelj liste za GV, dok se u slučaju Kupresa očekuju promjene jer je Danko Jurič novi kandidat za načelnika. Josip Raštegorac pak u ovoj općini nosi listu za Općinsko vijeće. U Tomislavgradu je za načelnika kandidiran Tomislav Krišto, dok je prvi čovjek na listi za Općinsko vijeće Frano Brajko. Anto Milošević kandidat je HDZ-a za načelnika Glamoča, a Marko Damjanović nosi listu za Općinsko vijeće. U Bosanskom Grahovu i Drvaru HDZ nema kandidata za načelnika, dok liste za općinska vijeća nose Dražen Matošević odnosno Mateo Miočević.

U Zapadnohercegovačkoj županiji u jednoj od četiriju lokalnih zajednica vidljive su promjene, pa je tako u Širokom Brijegu za načelnika kandidiran Ivo Pavković, dok listu nosi Vilson Crnjac. U Posušju po još jedan mandat u utrku kreće Ante Begić, Mario Knezović je nositelj liste za Općinsko vijeće, a u susjednim Grudama po novi mandat kreće Ljubo Grizelj, dok je Franka Leko na čelu liste za Općinsko vijeće. U kontekstu Ljubuškog Vedran Markotić je ponovno kandidat za načelnika, dok listu za OV predvodi Tihomir Kvesić. Na kraju, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bez većih promjena, osim Čapljine, u kojoj će u utrci za gradonačelnicu povjerenje tražiti Iva Raguž, dok je u Prozoru-Rami kandidat za načelnika Slavko Bilić.

Za još jedan mandat na čelu općine Neum kreće Dragan Jurković, Ravnog Andrija Šimunović, Čitluka Marin Radišić, a Grada Stoca Stjepan Bošković. U ostalim lokalnim zajednicama HDZ je kandidirao nositelje lista za gradsko/općinsko vijeće. U Mostaru, u kojemu se gradonačelnik ne bira izravno, nositelj liste za Gradsko vijeće je Mario Kordić. U Čapljini je to Jozo Jurica, u Čitluku Ivica Jerkić, u Stocu Kazimir Raguž, Neumu Danijela Matić, Ravnom Ružica Skaramuca, Jablanici Bruno Šitum, Konjicu Ilija Kozarić te u Prozoru-Rami Ante Pavličević. Od ostalih gradova i općina u Federaciji, HDZ je za nositelja liste u Novom Gradu Sarajevu kandidirao Igora Radovanovića, u općini Centar Sarajevo Dijanu Smajlović, u općini Ilidža Danielu Miloš. U Novom Sarajevu nositelj liste za OV je Darko Šlipogor, a u Bihaću Saša Sokač.

Koalicije

Kada govorimo o Republici Srpskoj, nositeljica liste za GV Banja Luka je Željana Kovačević, OV Vukosavlje je Ilija Barukčić, OV Modriča Petar Gagulić, OV Pelagićevo Nikola Bošnjak, OV Doboj Tanja Zovko, OV Teslić Goran Ćosić, OV Brod Viktor Jerković, OV Derventa Marijan Kljajić te OV Kotor Varoš Nedeljko Perić. Za nositelja liste za Skupštinu Distrikta Brčko kandidirana je već etablirana i politički iskusna osoba - Anto Domić. U 63 prijavljene izborne jedinice HDZ BiH – Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine samostalno izlazi u 58 izbornih jedinica, a u pet izbornih jedinica u sastavu koalicije, a jedna od njih je i koalicija HDZ 1990. i HDZ-a BiH u Šamcu. Primjetan je postupni porast žena na čelnim pozicijama lista, kao i među kandidatima, a da je tomu tako, svjedoči i podatak kako je u utrci za načelničke/gradonačelničke pozicije 16 posto žena. Proces prijave kandidatskih listi završio je jučer u 16 sati nakon isteka roka koji je utvrdilo Središnje izborno povjerenstvo, a kako doznajemo, slijedi proces provjere svakog pojedinačnog kandidata; aktivnost je to koja će trajati do 19. srpnja, nakon čega bi se liste trebale i ovjeriti. Ako bude onih koje ne prođu provjeru, bit će im ostavljen rok do kojega moraju ispraviti nepravilnosti. A lokalni izbori, zbog broja općina i gradova, u pravilu donose mnogo veće brojke, one su, uostalom, vidljive i kroz činjenicu da će se na glasačkim listićima naći 300 političkih subjekata, naravno pod uvjetom da budu imali ovjerenu kandidatsku listu, odnosno 113 političkih stranaka, 76 neovisnih kandidata, 43 neovisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 59 koalicija i 9 lista neovisnih kandidata.• 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije