SARAJEVO

OHR: Zamisao o 'vlasnicima' ili 'podstanarima' u BiH je veoma uvredljiva

10.09.2024.
u 12:35

Ured visokog predstavnika (OHR) reagirao je danas na istup predsjednika Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Džafera Alića (SDA) u kojoj je rekao da smo "mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati".

Iako nije naveo konkretno Alićevo ime, OHR se očito osvrnuo upravo na njegovu izjavu.

-Zamisao da se bilo tko u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, bilo da pripadaju nekom od konstitutivnih naroda ili kategoriji Ostalih, može okarakterizirati kao “vlasnik” ili “podstanar” je veoma uvredljiva i ukazuje na duboko nepoznavanje prirode ove zemlje, njene povijesti, njene vjerske i nacionalne raznolikosti, ali i višegeneracijskog suživota koji je uspio nadjačati sve strahote i ratove. Tom suživotu svjedočimo i danas, unatoč svim izazovima, ali i unatoč uvredljivim izjavama političkih predstavnika na svim krajevima političkog spektra kojima se pokušava negirati stvarnost ove zemlje i njenih ljudi u korist narativa koji su prije trideset godina korišteni za demonizaciju susjeda i opravdavanje etničkog čišćenja, genocida i drugih zločina, navode iz OHR-a.

Danas te izjave, dodaju iz OHR-a, samo služe da otjeraju mlade ljude, budućnost ove zemlje.

-Bosna i Hercegovina je danas mirna i stabilna zemlja, dom svim svojim narodima i građanima. Umjesto da daju neprihvatljive izjave, bilo da su unitarističke ili secesionističke prirode, od političkih predstavnika se očekuje da rade na jednakopravnosti svih, uključujući povratničke i manjinske zajednice te na zajedničkoj i prosperitetnoj budućnosti za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Izbori se ne dobijaju na mržnji nego na konkretnim promjenama koje će poboljšati živote građanki i građana, zaključuje se u reakciji OHR-a.

Alićevu izjavu ranije su kao uvredljivu osudile hrvatske političke stranke, a zatražena je i njegova smjena s pozicije predsjednika županijske skupštine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije