Ministarstvo vanjskih poslova

Omogućen povratak za više od 1200 bh. građana iz inozemstva

17.05.2020.
u 17:15

Ministarstvo vanjskih poslova BiH omogućilo je povratak više od polovine građana koji su iskazali namjeru za povratak u domovinu tijekom pandemijske krize COVID-19.

Sumirajući preliminarne rezultate Stožera za krizne situacije MVP-a BiH, uspostavljenog prije dva mjeseca (15. ožujka 2020. godine) u odgovoru na globalnu pandemiju, konstatirano je da su unatoč izazovnom zdravstveno-epidemiološkom okruženju, ali i kompleksnom političkom stanju, ostvareni više nego zadovoljavajući učinci u sferi funkcioniranja ministarstva u specifičnim okolnostima, koordinacije međunarodne pomoći te repatrijacije naših državljana iz inozemstva, ali i stranih državljana iz Bosne i Hercegovine u njihove matične zemlje.

Ministrica Bisera Turković posebice je istaknula rad Tima za krizne situacije unutar Stožera koji je, zajedno s diplomatsko-konzularnom mrežom iznio veliki teret koordinacije s bh. građanima, koji su se našli u nezavidnoj situaciji u inozemstvu tijekom pandemijske krize.

Na otvorene kontakt linije koje su radile 24/7, samo u sjedištu odgovoreno je na više tisuća upućenih mailova i telefonskih poziva pri čemu su uposlenici nastojali izaći u susret sugrađanima u inozemstvu ali i stranim državljanima koji su se u vrijeme krize zadesili u Bosni i Hercegovini.

U bliskoj suradnji i iskazanom zalaganju, koje je u prvom redu ispoljeno od Ministarstva sigurnosti BiH ali i ostalih nadležnih institucija na svim razinama vlasti, Tim za krizne situacije uspio je organizirati povratak 1210 bh. državljana iz inostranstva od ukupno 2134, koliko ih je izrazilo želju za povratak s različitih destinacija u svijetu.

U isto vrijeme, organizirano je i izmještanje 976 stranih državljana iz Bosne i Hercegovine, tako da je napravljen i određeni balans kako se ne bi preopteretio rad naših zdravstveno-epidemioloških ustanova u vrijeme pandemijske krize.

Poseban senzibilitet i napor iskazan je za najmlađe sugrađane, kojima je u nekoliko navrata omogućen avio i kopneni transfer u medicinske ustanove u inozemstvu.

Naglašeno je da je Ministarstvo svjesno da nije bilo u mogućnosti, u datim okolnostima, izaći u susret svim bh. državljanima kojima je bila potrebna pomoć države te da složen sustav odlučivanja i koordinacije u ovim kaotičnim i nezabilježenim okolnostima nije dopuštao bolji sustavan pristup.

Ipak, to se pokušalo nadomjestiti samoinicijativnim požrtvovanjem i humanosti uposlenika. Pojedini veleposlanici su tako sugrađanima pružali gostoprimstvo u svojim domovima, solidarno novčano i materijalno im pomagali te bili konstantno na raspolaganju u cilju rješavanja njihovih statusnih pitanja i organizacije njihovih transfera ili pružanja raznih vidova podrške u ovim teškim vremenima.

Paralelno s navedenim aktivnostima, značajan angažman Ministarstva bio je usmjeren i na koordinaciju humanitarne podrške koja je putem bilateralne i međunarodne pomoći stizala u BiH, te omogućavanje nesmetanog zračnog prometa u skladu s ograničenjima.

Redovit kontakt MVP je održavao i s diplomatskim osobljem akreditovanim u Bosni i Hercegovini u cilju pružanja pravovremenih informacija i osiguranja adekvatne međunarodne zaštite u izvanrednim okolnostima u skladu s obvezama zemlje prijma.

U isto vrijeme, redovite aktivnosti i  funkcioniranje sjedišta MVP BiH odvijalo se u skladu s prilagođenim mjerama higijensko-epidemiološke zaštite zdravlja uposlenika koje su rezultirale stanjem da niti jedan zaposlenik nije ispoljio simptome zaraze niti bio pozitivan na virus, unatoč značajnom broju koji uposlenih koji su morali biti angairani u cilju obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti Ministarstva, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?