Osam namirnica koje nikako ne biste trebali jesti ako želite smanjiti masne naslage

26.06.2024.
u 12:12

Kada želite izgubiti kilograme, morate biti u kalorijskom deficitu. Kako biste postigli što bolje rezultate, potrebno je izbjegavati namirnice koje nisu najzdravija opcija. 

 

Kako bi najučinkovitije smanjili masne naslage na trbuhu preporučuje se smanjenje konzumacije namirnica s visokim udjelom šećera i transmasti, piše klix.

Postoji više razloga koju mogu utjecati na zadržavanje masnih naslaga, poput stresa i konzumacije alkohola, ali ove namirnice također otežavaju proces mršavljenja.

Kokice

Kokice su bogate transmastima koje su povezane s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, moždani udar te stvaranje masnih naslaga. Umjesto kokica radije konzumirajte orašaste plodove i sjemenke jer oni sadrže masti poput omega-3 koje smanjuju upalu i rizik od srčanih bolesti.

Kolači i slatka peciva

Unatoč tome što su ukusna i praktična, kolači i slatka peciva često sadrže velike količine transmasti i dodanih šećera, što uzrokuje debljanje i nakupljanje masti na tijelu.

Peciva možete napraviti od cjelovitog pšeničnog brašna kako biste smanjili apsorpciju transmasti. Ovi sastojci su bogati vlaknima, što vam pomaže da se duže osjećate sitima i smanjite želju za hranom.

Slatke žitarice

Doručak sa slatkim žitaricama može biti jednostavan obrok, ali on zapravo nije najbolja opcija.

Žitarice s visokim udjelom šećera dodaju prazne kalorije, što dovodi do povećanja masnih naslaga. Ovim vrstama žitarica često nedostaje proteina i vlakana, što uzrokuje brzu glad i dovodi do unosa više kalorija tijekom jutra ili međuobroka.

Pržena hrana

Pržena hrana može dovesti do viška masnih naslaga na trbuhu ako se redovno konzumira. Također, većina pržene hrane je visokoprerađena i na taj način dovodi do povećanja visceralne masnoće, što je tip masnoće koja je “smještena” oko organa.

Sladoled

Redovna konzumacija sladoleda može dovesti do neželjenog debljanja.

Sladoled je bogat šećerom i zasićenim mastima, primamljivog okusa koji može dovesti do konzumiranja velikih porcija odjednom.

Trebali biste se odlučiti za sladoled s niskim sadržajem šećera ili napraviti domaći voćni sladoled s prirodnim sastojcima kao što su banane, mango i avokado kako biste smanjili konzumaciju šećera.

Prerađeno meso

Prerađeno meso poput hrenovki, kobasica, delikatesnog mesa i slanine može doprinijeti debljanju. Rizik od razvoja raka debelog crijeva također je veći kod učestale konzumacije prerađenog mesa. Konzumacija manje prerađenog mesa i povećanje unosa voća i povrća može pomoći u održavanju tankog struka te poboljšati cjelokupno zdravlje.

Bijeli kruh

Bijelom kruhu nedostaje vlakana i hranjivih tvari u usporedbi s kruhom od cjelovitih žitarica. Konzumacija puno rafiniranih žitarica poput onih u bijelom kruhu povezana je s povećanjem masnog tkiva.

Slatkiši

Slatke poslastice poput voćnih bombona ili čokolade mogu dovesti do nakupljanja masnih naslaga ako ih se pretjerano konzumira.

To je zato što sadrže velike količine dodanih šećera, a malo vlakana i proteina.

Prazne kalorije iz slatkiša ne drže vas dugo sitima te mogu dovesti do debljanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?