pomoć iz kuhinje

Ovih šest začina će vam pomoći da ostanete zdravi tijekom cijele godine

gripa, bolest, prehlada
Shutterstock
12.01.2025.
u 08:09

Naše bake nisu koristile skupe lijekove, već su mudro kombinirale prirodne sastojke kako bi očuvale zdravlje svojih obitelji

Vaša kuhinja nije samo mjesto gdje nastaju mirisna jela i obiteljske uspomene, već i prava mala ljekarna prepuna prirodnih lijekova koji su se koristili generacijama. Naše bake znale su kako iskoristiti blagodati začina i biljaka za očuvanje zdravlja, a mnogi od tih prirodnih lijekova i danas imaju svoju vrijednost, podržanu modernim istraživanjima.

Jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova iz kuhinje svakako je kurkuma, poznata kao "zlatni začin". Ova biljka stoljećima se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih snažnih protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Glavni aktivni sastojak kurkume, kurkumin, pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima, poboljšava probavu i jača imunološki sustav. Osim toga, kurkuma učinkovito smanjuje upale u tijelu, što je čini korisnom u prevenciji brojnih kroničnih bolesti. Uključiti kurkumu u svakodnevnu prehranu jednostavno je – prstohvat ovog začina može se dodati u rižu, juhe ili smoothieje, čime se ne samo obogaćuje okus jela već i doprinosi boljem zdravlju.

Đumbir je još jedan nezaobilazan prirodni lijek koji se koristi već tisućama godina. Ovaj aromatični korijen poznat je po svojim izuzetnim svojstvima u borbi protiv mučnine, prehlade i probavnih tegoba. Njegov aktivni sastojak gingerol ima snažno protuupalno djelovanje i pomaže u jačanju imuniteta. Đumbirov čaj s medom često se koristi kao lijek protiv grlobolje, dok svježi đumbir može učinkovito ublažiti mučninu. Osim toga, đumbirov sirup u kombinaciji s medom pokazao se odličnim u smirivanju kašlja. Uključivanje đumbira u svakodnevnu prehranu može biti jednostavno – naribani đumbir može se dodati u jutarnji čaj ili koristiti kao začin u raznim jelima.

Češnjak je oduvijek poznat kao prirodni antibiotik. Njegova ljekovita svojstva proizlaze iz spoja alicina, koji ima snažna antibakterijska, antivirusna i antigljivična djelovanja. Konzumacija sirovog češnjaka može pomoći u jačanju imunološkog sustava, borbi protiv prehlada i viroza, snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju probave. Naše bake su često konzumirale svježe nasjeckani češnjak pomiješan s medom ili maslinovim uljem, što je jednostavan i učinkovit način za jačanje organizma.

Cimet, začin poznat po svojoj toploj i bogatoj aromi, ima mnogo više od dekorativne uloge u pripremi slastica. Znanstvena istraživanja pokazala su da cimet može regulirati razinu šećera u krvi, smanjiti upalne procese i poboljšati moždane funkcije. Osim toga, djeluje protiv gljivičnih infekcija i pomaže u jačanju imunološkog sustava. Uključiti cimet u prehranu lako je – može se posuti po zobene pahuljice, dodati u smoothie ili čak u kavu, čime se dobiva prirodna aroma i dodatna zdravstvena korist.

Naše bake nisu koristile skupe lijekove, već su mudro kombinirale prirodne sastojke kako bi očuvale zdravlje svojih obitelji. Jedan od takvih recepata je čaj protiv prehlade, koji se priprema od naribanog đumbira, zgnječenog češnjaka i kurkume prelivenih vrućom vodom. Ovaj napitak, zaslađen medom, jača imunitet i ublažava simptome gripe i prehlade.

Još jedan tradicionalni recept je mješavina meda, cimeta i kurkume, koja se uzima svakodnevno kako bi ojačala organizam, posebno tijekom hladnijih mjeseci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije