MAKALO je tradicionalno sjevernomakedonsko jelo bazirano na češnjaku. Najosnovnija vrsta makala priprema se od češnjaka, toplog ulja ili maslaca, vinskog octa, mlake vode i soli, koji se dodaju u drvenu zdjelu i dobro promiješaju. Ovom se jelu često dodaju sušena crvena paprika, nasjeckani peršin, ljute papričice, orasi, mlijeko ili jogurt, piše Index.
Postoji niz makala koja mogu uključivati pečene ljute papričice, patlidžane, zelene rajčice, svježe ili pečene crvene rajčice ili kuhani krumpir. Makalo se može poslužiti kao umak ili kao predjelo, ovisno o sastojcima koji se koriste, a obično se jede s puno kruha i sira te je izvrstan dodatak mesu s roštilja.
Prema TasteAtlasu, makedonsko makalo je trenutno najbolji umak na svijetu. U nastavku vam donosimo recept za ovo jelo koje možete jesti i kao namaz na kruhu, uz roštilj, kao umak - kako god želite.
Sastojci
- 1 glavica češnjaka
- 5 žlica ulja
- 3 žlice octa
- 400 ml mlake vode
- 3 male ljute pečene papričice (može i sušena crvena paprika)
- sol po ukusu
- peršin po ukusu
Priprema
1. Pripremite češnjak
Češnjak prvo očistite i operite, a zatim ga stavite u drvenu zdjelu za pasiranje češnjaka. Možete ga staviti i u blender, no umak će imati bolji okus ako ga ručno ispasirate u drvenoj zdjeli.
2. Napravite pastu
Češnjaku dodajte sol (količinu prilagodite svojim preferencijama) i pasirajte ga dok ne dobijete glatku smjesu, kao majonezu.
3. Dodajte ulje
Češnjaku dodajte ulje i miješajte dok se sve ne ujednači.
4. Dodajte ocat i vodu
Postepeno dodajte ocat i promiješajte, a zatim dodajte i mlaku vodu te ponovno dobro promiješajte.
5. Dodajte papričice
Na kraju dodajte i ljute papričice te sitno nasjeckani peršin (po želji), pomiješajte i poslužite uz kruh.