Kisele krastavce obično koristimo u sendvičima, burgerima, francuskoj salati… no zašto ne bismo od njih (i drugog povrća) napravili odličnu zimsku juhu?! Jelo na žlicu od kiselih krastavaca, krumpira, mrkve…, začinjeno koprom s kojim se tako dobro sljubljuje, čini nam se kao pun pogodak. Posebno sada kad je stisla hladnoća i pašu nam jela na žlicu. Ova juha odlično funkcionira i s brojnim dodacima, odnosno preinakama. Tako da u nju slobodno možeš dodati povrće poput poriluka, celera, paprika, špinata, kelja, raštike…
Osim kopra možeš u juhu dodati i svježe začinsko bilje
Također, osim kopra možeš dodati i drugo svježe začinsko bilje koje nam je sada, zahvaljujući supermarketima, dostupno cijele godine. Listići svježeg korijandera, 'običan' peršin, vlasac ili mladi luk dat će potpuno novi, svježi štih ovoj sjajnoj i hranjivoj juhi. Ako voliš ljuto, slobodno u juhu dodaj malo ljuskica čilija, kajensku papričicu, nasjeckane jalapeño papričice… u trenutku kad dodaješ luk i mrkve.
Što poslužiti uz juhu od kopra i kiselih krastavaca?
A što poslužiti uz ovu juhu? Kruh s češnjakom, prepečeni kruh namazan maslacem, pivski pereci, raženi kruh… samo su neke od 'kruhastih' ideja koje će okusom i teksturom izvrsno ići u juhu od kopra i kiselih krastavaca. Dakako, juhu možeš obogatiti i komadima lososa ili pastrve i dobiti odlično, zasitno riblje jelo. Imamo rješenje i za ljubitelje mesa – piletina odlično funkcionira u juhi od kopra i kiselih krastavaca.
SASTOJCI
- maslinovo ulje 1 žlica
- luk 0,50 kom
- mrkva 2 kom
- krumpir 6 kom
- kiseli krastavci 0,75 šalica
- povrtni temeljac 3 šalica
- tekućina od kiselih krastavaca 0,33 šalica
- sol 1 žličica
- papar 0,50 žličica
- kiselo vrhnje 1 šalica
- kopar - svježi 2 žlica
POSTUPAK
- Zagrij ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri.
- Na ulje dodaj nasitno nasjeckan luk i mrkve narezane na kolutiće i sotiraj oko 8 minuta.
- Dodaj krumpire, kisele krastavce, temeljac, tekućinu od kiselih krastavaca, sol i papar. Pusti da zakipi, nakon toga ostavi da lagano vrije 20-25 minuta, dok krumpiri ne omekšaju.
- Pola juhe i povrća izblendaj, potom vrati u posudu.
- Dodaj kiselo vrhnje i kopar te promiješaj.
- Posluži vruće posuto s još malo kopra.