ZIMA NA ŽLICU

Juha od kopra i kiselih krastavaca

Zehra Yilmaz/Pexels
11.01.2025.
u 20:30

Ovih dana pašu nam jela na žlicu, a ova juha od kopra i kiselih krastavaca spada među te savršene zimske zalogaje. Puna je povrća, no imamo ideju i za riblju i za mesnu verziju

Kisele krastavce obično koristimo u sendvičima, burgerima, francuskoj salati… no zašto ne bismo od njih (i drugog povrća) napravili odličnu zimsku juhu?! Jelo na žlicu od kiselih krastavaca, krumpira, mrkve…, začinjeno koprom s kojim se tako dobro sljubljuje, čini nam se kao pun pogodak. Posebno sada kad je stisla hladnoća i pašu nam jela na žlicu. Ova juha odlično funkcionira i s brojnim dodacima, odnosno preinakama. Tako da u nju slobodno možeš dodati povrće poput poriluka, celera, paprika, špinata, kelja, raštike…

Osim kopra možeš u juhu dodati i svježe začinsko bilje

Također, osim kopra možeš dodati i drugo svježe začinsko bilje koje nam je sada, zahvaljujući supermarketima, dostupno cijele godine. Listići svježeg korijandera, 'običan' peršin, vlasac ili mladi luk dat će potpuno novi, svježi štih ovoj sjajnoj i hranjivoj juhi. Ako voliš ljuto, slobodno u juhu dodaj malo ljuskica čilija, kajensku papričicu, nasjeckane jalapeño papričice… u trenutku kad dodaješ luk i mrkve.

Što poslužiti uz juhu od kopra i kiselih krastavaca?

A što poslužiti uz ovu juhu? Kruh s češnjakom, prepečeni kruh namazan maslacem, pivski pereci, raženi kruh… samo su neke od 'kruhastih' ideja koje će okusom i teksturom izvrsno ići u juhu od kopra i kiselih krastavaca. Dakako, juhu možeš obogatiti i komadima lososa ili pastrve i dobiti odlično, zasitno riblje jelo. Imamo rješenje i za ljubitelje mesa – piletina odlično funkcionira u juhi od kopra i kiselih krastavaca.

SASTOJCI

  • maslinovo ulje 1 žlica
  • luk 0,50 kom
  • mrkva 2 kom
  • krumpir 6 kom
  • kiseli krastavci 0,75 šalica
  • povrtni temeljac 3 šalica
  • tekućina od kiselih krastavaca 0,33 šalica
  • sol 1 žličica
  • papar 0,50 žličica
  • kiselo vrhnje 1 šalica
  • kopar - svježi 2 žlica

POSTUPAK

  1. Zagrij ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri.
  2. Na ulje dodaj nasitno nasjeckan luk i mrkve narezane na kolutiće i sotiraj oko 8 minuta.
  3. Dodaj krumpire, kisele krastavce, temeljac, tekućinu od kiselih krastavaca, sol i papar. Pusti da zakipi, nakon toga ostavi da lagano vrije 20-25 minuta, dok krumpiri ne omekšaju.
  4. Pola juhe i povrća izblendaj, potom vrati u posudu.
  5. Dodaj kiselo vrhnje i kopar te promiješaj.
  6. Posluži vruće posuto s još malo kopra.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije