U sklopu Info dana ljekovitog i aromatičnog bilja, koje organizira Gospodarska komora Federacije BiH i predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović, u utorak je u Mostaru predavanje održao dr. Robert Pappas iz SAD-a koji drži da treba poboljšati načine proizvodnje aromatičnog ulja u Hercegovini.
Doktor znanosti u oblasti kemije i redoviti profesor na Indiana University koji je, uz ostalo, govorio o zaštiti kvalitete eteričnih ulja proizvedenih u BiH, kazao je kako je došao istražiti proizvodne mogućnosti BiH kada su u pitanju esencijalna ulja te pomoći u plasiranju proizvoda na inozemna tržišta.
Po njegovom mišljenju, treba poboljšati načine proizvodnje aromatičnog ulja u Hercegovini, kako bi ovdašnji proizvodi bili konkurentni s proizvodnima sa npr. Korzike u industriji aromaterapije.
O tome kolike su svjetske potrebe za uljem smilja, Pappas navodi kako je do prije nekoliko godina potražnja na svjetskoj razini bila oko tonu godišnje, a onda se dogodio rast velikih kompanija te je s time porasla i potražnja za uljem smilja pa sada potražnja iznosi oko 4 tone godišnje.
Upitan kakva je kvaliteta hercegovačkog ulja od smilja i postoje li razlike, Pappas je istaknuo kako postoje velike razlike između hercegovačkog i korzikanskog ulja.
- No, korzikanskog ulja nema dovoljno, tako da se hercegovačko ulje miješa s korzikanskim uljem i koristi u aromaterapiji – istaknuo je američki stručnjak.
Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović kazao je kako će im dr. Pappas svojim velikim iskustvom i znanjem vezanim za eterična ulja uvelike pomoći kako bi proizvodnju same svježe mase i eteričnih ulja doveli na jednu veću razinu.
Navodi kako u Hercegovini imaju prednost u odnosu na korzikanska ulja u smislu komponenti koje su za aromaterapiju i antiage industriju jako važni.
- Korzikanska ulja primjerenija su za parfumerijsku industriju. No, mješavina tih ulja je najbolje rješenje i najbolji izbor - smatra Dujumović.
Ocjenjuje kako cijene ulja variraju, ali kada se sve zbroji ta bi cijena u konačnici bila od 2 do 2,50 marke.
Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić istaknuo je kako trenutno u Federaciji BiH postoje dva goruća problema, i to problem jagodičastog i bobičastog voća u Bosni i problem smilja u Hercegovini koje, kako kaže, vlasti uopće ne prate.