Ljeto ne posustaje: iako smo stigli blizu klimatološke jeseni, temperature iznad 40°C

Počeo novi toplinski val, uslijed ekstremnih vrućina moguće i superćelijske oluje

12.08.2024.
u 13:31

U onim vremenima koja su, barem po klimatskim obilježjima, bila bolja znalo se da poslije Gospojine, blagdana Velike Gospe, dolazi svježije vrijeme i da ljeto lagano ide svom kraju. Posljednjih godina, pa ni desetljeća, takvih prijelaza više nema jer su vrućine trajna kategorija, pa i onda kada dođe osvježenje, vrlo se brzo vratimo na "vrele postavke", piše Večernji list BiH. Na svojoj stranici Zoran Zadro je najavio vrhunac vrućine sve do petka, kada bi pojedini dijelovi regije mogli mjeriti 40 stupnjeva. - Opasnost od nastanka i širenja šumskih požara bit će velika i iznimno velika. Promjena vremena slijedi idućeg vikenda, kada će temperature pasti, a bit će i jačih grmljavinskih oluja. Međutim, to ne znači definitivni kraj ljeta jer ne zaboravimo da po kalendaru ljeto traje do kraja rujna, a i vremenski će ga još biti iako će se po noćima i jutrima osjetiti da se približavamo kalendarskoj jeseni - kazao je Zadro.

Promjena 16. kolovoza?

Meteorolog Nedim Sladić slikovito je objasnio situaciju objavivši na Facebooku omiljenog mačka Garfielda kojem je prevruće da se ikuda kreće, a to je BiH idućih dana. Poznati meteorolog amater Marko Čubrilo ističe da okružje idućih dana očekuje pretežito sunčano i jako toplo vrijeme, ali i upozorava. - Uslijed pregrijane atmosfere ponegdje može doći do razvijanja jače nepogode, posebno oko 15. kolovoza. Temperature u daljnjem porastu sve do oko 16. kolovoza. Toplinski val uz maksimume do +39 Celzijevih stupnjeva i čestu pojavu jako toplih noći. Promjena sinoptike uz postupno popuštanje vrućina i češće pljuskove očekuje se oko 16. kolovoza, ali to razdoblje je još uvijek daleko da bi se špekuliralo o snazi te moguće promjene. Idućih dana svakako nastavak vrelog, sušnog ljeta - naveo je među ostalim. Što se tiče biometeorološke situacije, ona uslijed vrućina neće biti nimalo povoljna, stoga je važno pridržavati se pravila. Prijepodne će biti ugodnije, dok bi u drugom dijelu dana, osobito na jugu zemlje, zbog visokih temperatura zraka osjetljive osobe trebale biti opreznije. Preporučljivo je izbjegavati dulje boravke na suncu s obzirom na visoke temperature i vrijednosti UV indeksa, planirane aktivnosti obavljati u jutarnjim satima, provoditi mjere zaštite od vrućine i sunčeva zračenja, laganije se odijevati te postupati u skladu s preporukama nadležnih službi. - Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama - glase upozorenja državnih zavoda. Civilna zaštita poziva da se izbjegnu putovanja u najtoplijem dijelu dana i da se na put ne kreće bez vode. - Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Dehidracija predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje u danima kada su iznimno visoke temperature, a pojačano znojenje dovodi do gubitka vode koju je potrebno nadomjestiti - istaknuto je. Gužve na prometnicama čine se veće nego ikad. U pojedinim gradovima poremetila ih je signalizacija kojom se nije praktički ništa dobilo osim što se izgubilo vrijeme. Također, gužve su i na granicama i čim se nekog izdvoji sa strane za pretres, stvore se nove i tako ispočetka. Dok sanjamo da se sve obilazne i brze ceste izgrade i da BiH uđe u EU te da se ukine Schengen, situacija na cestama sve nam je lošija. Ginu vozači automobila, biciklisti, gužve su na svakom koraku i, očito, osobito u ljetnim mjesecima, nešto ne funkcionira najbolje. BiH je jedna od država koje jedva čekaju da ljeto završi upravo zbog svega ovog o čemu govorimo jer rijetki imaju taj luksuz ove vremenske ekstreme proživjeti u kućnom ozračju, pod klima-uređajem. Dok ljeto nastavlja pržiti, svi se nadamo nekom zaokretu i povratku jeseni kakvu smo nekad imali, a možda barem dijelom ovog puta za to ima neke šanse.

Razvoj La Niñe

- Andrej Flis, stručnjak specijaliziran za dugoročnu prognozu, objavio je na stranici Severe Weather kakvo nas vrijeme očekuje u idućim mjesecima. Flis je najavio povratak La Niñe. Meteorološka jesen obuhvaća tri mjeseca: rujan, listopad i studeni. To je prijelazno razdoblje između najtoplijeg i najhladnijeg dijela godine. Kao što je spomenuto, La Niña će biti važan čimbenik za jesensko vrijeme ove godine. Riječ je o, kako objašnjava enciklopedija, anomalnom klimatskom stanju ekvatorskoga dijela Tihog oceana, suprotno ekstremu koji je poznat pod nazivom El Niño. Dok traje La Niña, pasati pušu velikom snagom preko cijeloga Tihog oceana. Flis pak objašnjava da se La Niña odlikuje hladnijim temperaturama u središnjem i istočnom dijelu tropskog Tihog oceana. Ovaj fenomen mijenja obrasce kiše i tlaka zraka, što utječe na vrijeme diljem svijeta. Trenutačno se bilježe hladnije površinske temperature oceana, što ukazuje na razvoj La Niñe. To pridonosi stvaranju stabilnih i suhih uvjeta u istočnom Pacifiku, dok u zapadnom Pacifiku uzrokuje češće oluje i obilne kiše. Povratak La Niñe ove jeseni i zime znači da će vremenski obrasci biti slični onima iz prošlih godina kada je La Niña bila aktivna. Europa bi mogla doživjeti hladnije vrijeme zbog prevladavajućih sjevernih vjetrova. Oborine će također biti pod utjecajem La Niñe. Hladniji signal očekuje se za jugoistočne dijelove SAD-a i jugoistočnu Europu. Nadamo se da će nas nakon ovakvog vrelog ljeta jesen rashladiti, ali dugo je još do nje. Trebamo prvo uspješno proći ovaj tjedan u kojem nas očekuje toplinski val, nadamo se, posljednji u ovoj godini ili barem neće više biti ovako snažnih prodora vrućine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije