Novi Travnik ulaže dodatna sredstva u svoje lokalne prometnice

Počeo projekt rekonstrukcije i modernizacije mjesnih cesta vrijedan blizu milijun KM

22.07.2024.
u 16:32

U Novom Travniku koji je nedavno dobio status grada krenulo se s provedbom projekta kompletne i cjelovite rekonstrukcije i modernizacije mjesnih cesta. Riječ je o preuređenju i poboljšanju cesta u više naselja, koje su godinama zanemarivane ili su bile makadamskog tipa, piše Večernji list BiH. One su nerijetko uske, s brojnim oštećenjima, rupama i lošim asfaltom, što je uzrokovalo izazove u prometu i svakodnevnom životu mještana. Projekt će se provoditi na više od 15 lokacija u naseljima: Bistro, Rostovo, Pečuj, Orašac, Čehova, Bučići, Pećine, Rankovići, Kasapovići – Isakovići, Rastovci, Balići, Vodovod – Krnjića potok, Trenica – Potočani i Lazine. Uz to, uradit će se i rekonstrukcija prilaza u Kalinskoj ulici te popločavanje prilaza BH pošti, što će značajno poboljšati pristup, kao i estetiku tih važnih gradskih točaka. Ukupna vrijednost projekta i svih radova iznosi 979.581 KM. Sve potrebne administrativne procedure su završene, izvođači su odabrani i radovi na nekoliko lokacija već su počeli. Do izbora i odluke u kojim naseljima i lokacijama će se raditi došlo se kroz razgovore s predstavnicima mjesnih zajednica.

Lokalno stanovništvo

- Ovaj proces uključivao je aktivno sudjelovanje lokalnog stanovništva i njihovih predstavnika, u identifikaciji prioriteta i potreba za obnovom cesta u njihovim naseljima. Važno je naglasiti kako je uključivanje mjesnih zajednica ključno za uspješnu provedbu projekta jer ljudi u svojim mjestima najbolje poznaju tu problematiku. Ovakav pristup, podrška i sudjelovanje samih mještana osiguravaju da se resursi usmjere na prioritete lokalne zajednice. Kroz proračun za 2024. godinu lokalne vlasti dale su suglasnost za navedene radove. Sav novac koji će biti utrošen osiguran je kroz proračunske stavke - kaže Stjepan Dujo, gradonačelnik Novog Travnika.

Dujo ističe da proračun Novog Travnika od 24 milijuna KM, s 14 milijuna KM planiranih za kapitalne izdatke, naglašava važnost infrastrukturnih ulaganja, posebno u području modernizacije cesta. Dodaje da je upravo pokrenuti opsežni projekt preuređenja cesta nastavak aktivnosti nakon dosadašnjih završenih projekata, primjerice u naseljima Šenkovići, Trišnjice, Trenica, Bistro, Vodovod, Nević Polje, Stojkovići… Nedavno je u promet puštena potpuno nova, rekonstruirana gradska prometnica dugačka oko tri kilometra. Radovi su obuhvatili zamjenu podzemnih instalacija i uređenje šetnice, što predstavlja značajan korak naprijed za tu lokalnu zajednicu.

Dugoročni pozitivni učinci

- Ovi projekti ne samo da poboljšavaju funkcionalnost i estetiku cesta već značajno doprinose i sigurnosti prometa, olakšavaju svakodnevni život mještana te potiču gospodarski razvoj i turizam. Modernizacija cesta nije samo investicija u infrastrukturu već i u kvalitetu života stanovnika te privlačnost Novog Travnika za nove stanovnike.

Očekuje se kako će ove inicijative imati dugoročne pozitivne učinke na razvoj Novog Travnika kao modernog i funkcionalnog središta. Uspoređujući s razdobljem prije rata, stanje s našim lokalnim cestama se znatno popravilo. Mnoga naselja su imala značajna oštećenja i nedostatke u prometnoj infrastrukturi nakon rata, a sada su mnogi dijelovi obnovljeni ili su u procesu obnove. Međutim, postoje naselja koja i dalje zahtijevaju rekonstrukciju, osobito ona koja su udaljenija i teže dostupna – napominje novotravnički gradonačelnik Stjepan Dujo.

Osim ulaganja vlastitih sredstava, Novi Travnik uspješno surađuje i s višim razinama vlasti. Županijska, federalna i državna vlast su partneri u jednom dijelu projekata, kao što je, primjerice, izgradnja Srednje škole Novi Travnik.

Početkom srpnja je s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja potpisan ugovor u iznosu od 300.000 KM za realizaciju triju projekata: "Rekonstrukcija prometnice u Ulici fra Marijana Šunjića", "Utopljavanje objekta Sportske dvorane - zamjena vanjske bravarije" i "Izrada projektne dokumentacije uređenja i zaštite nekropole sa stećcima Maculje".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije