Amir Bikić iz Odžaka je i ozlijeđen i razočaran nakon što je ga napala policija

Poljoprivrednik: Ako Bog da, bit će meni bolje, ali razočaran sam

06.07.2024.
u 09:13

Uhićenje poljoprivrednika Amira Bikića u Odžaku u BiH postalo je glavna poljoprivredna tema zbog prekomjerne upotrebe sile od policije. Bikić je zadobio prijelom rebra, napuknuće čeljusti, nagnječenje vrata te otežano diše, a svemu tome nije pomogla ni činjenica da boluje od dijabetesa, što mu je dodatno pogoršalo zdravstveno stanje.

Sporne parcele

Nažalost, došlo je do kulminacije sukoba koji u travnju traje već dugo s obzirom na to da se udruga Žito bori za domaću poljoprivrednu proizvodnju. Prethodno su tvrdili da su neka djeca došla i registrirala tvrtke te dala velike iznose za zemljište, na kraju ih i dobila. Sudski, Žito je dobivalo ovaj spor, a na njih se redovito išlo preko odvjetnika. Proteklih godina, podsjeća Avaz, članovi Udruge poljoprivrednika "Žito" organizirali su okupljanja pred institucijama, prosvjedovali, blokirali cestu, tražili zaštitu suda, da bi ujesen prošle godine mehanizacijom ušli u parcele i zasijali pšenicu, podsjeća Avaz. Žetva je obavljena, a u udruzi se pozivaju na rješenje suda kojim je utvrđeno da su oni u mirnom posjedu spornih parcela. Oglasio se i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, koji je osudio nepotrebnu upotrebu sile pripadnika policije nad poljoprivrednicima Odžaka. - Smatram da je upotreba sile nad našim poljoprivrednicima neprihvatljiva i osuđujem svaki oblik prekomjerne upotrebe sile i nasilja nad poljoprivrednicima koji nastoje riješiti višegodišnji spor oko zemljišta u Odžaku – poručio je Hrnjić, pozivajući nadležna tijela da postupaju u skladu sa zakonom i da pronađu rješenje kroz dijalog i pregovore na bazi postojećih sudskih rješenja. Uz poljoprivrednike je stao i prvi čovjek Udruge poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo. Osim domaćih poljoprivrednika, kako je dodao, ide se na to da se državna zemlja "daje nekome tamo". - Ovo je prešlo u crvenu crtu zbog nekih interesa uvoznika, stranaca... Striktno ćemo zahtijevati sankcioniranje policajaca koji su nasilno reagirali. Čovjeku je slomljeno rebro, slomljena mu čeljust i nema opravdanja za takve postupke - istaknuo je Bićo napominjući da se sve to događa u vrijeme kada je velika potražnja za poljoprivrednim proizvodima. Amir Bikić se pak nalazi u bolnici u Orašju, odakle se javio za medije. - Bit će bolje ako Bog da, dobivam lijekove protiv bolova pa ih smanje koliko-toliko - kazao je Bikić. Imao je poruku i za policiju. - Naša policija bi trebala hvatati kriminalce ovako kao mene - kazao je. Poručio je da priprema tužbe protiv odgovornih za ono što je preživio. - Nema posustajanja. Ne mogu opisati koliko mi znači podrška kolega i što će se okupiti na mirnom prosvjedu, to je za mene neprocjenjivo - kazao je.

Vremenske oscilacije

Nažalost, poljoprivredni proizvođači u BiH godinama su u teškoj situaciji i ovo je samo nastavak svega negativnog u ovom sektoru. Poljoprivreda je već dugo na izdisaju i umjesto da svi udaramo u jedan klin, da se svim poljoprivrednicima omogući da siju i sade ako to žele, mi svoju proizvodnju rušimo iznutra i nitko nam neće biti kriv danas-sutra ako se granice opet zatvore i ako ne budemo imali dovoljno za uvoz o kojem smo ionako ovisni. Uslijed klimatskih promjena te onečišćenja tla, atmosfere i voda, proizvodnja i kvaliteta hrane te sam opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta postaju sve više i više ugroženi, kao što su naveli u radu dr. sc. Mislav Anić, Petra Sviličić i dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević. Međutim, umjesto da se o tome brinemo i da trenutačno stvaramo što je moguće više, da se stvore i neke robne rezerve u slučaju bilo kakve krize, kod nas su fokusi na nečem drugom. Istraživanja provedena u mnogim zemljama ukazuju na smanjenja u prinosu poljoprivrednih kultura uslijed toplinskih valova i suše koji postaju sve češći, intenzivniji i dugotrajniji. O tome moramo voditi računa...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije