Tasovčići kod Čapljine

Poplave i blokada prometnica "odredile" i cijene: Blitva se spustila na 3 KM

Tasovčići kod Čapljine
17.10.2024.
u 08:37

Svi mi koji radimo na veletržnici i čije obitelji žive od poljoprivrede u nekoj smo fazi iščekivanja što će biti dalje. Teško je biti pametan pa predvidjeti kako će se ova situacija odraziti na dulje razdoblje - zaključuje prodavač Grgo Matić iz Višića

Katastrofalne poplave i blokirana magistralna cesta M-17, žila kucavica između juga i sjevera Hercegovine odnosno Bosne, odrazile su na ponudu i na cijene na federalnoj burzi voća i povrća u Tasovčićima kod Čapljine, piše Večernji list BiH. Proteklih desetak dana uočljiv je bio manji promet roba i ljudi, a nepogoda je cijene nekih artikala, poput blitve, s 5-6 KM spustila na oko 3 KM.

Dolazila roba iz Bosne

- Prekid tokova utjecao je i na ponudu i potražnju. Obično se u ovo doba u ponudi nalaze rajčice te crveni luk s područja Buturović Polja. Budući da je to područje teško stradalo, robe s tog područja za sada nema, a teško će je biti u dogledno vrijeme - konstatira Grgo Matić iz Višića, stalni prodavač na čapljinskoj veletržnici, te na upit kakvo je stanje s domaćim kestenom, nastavlja: - Kesten na ovu veletržnicu stiže uglavnom s područja Konjica, a manjim dijelom s područja Jablanice. Imali smo prije dan, dva samo jednu dopremu kestena, ali s područja Prozora-Rame.

Cijena je bila 5 KM za sitni, a 6 za krupni. To je u neku ruku očekivana cijena, vidjet ćemo što će biti kada se promet koliko-toliko normalizira. Ne samo da proteklih dana nije bilo kupaca iz Bosne nego nije bilo ni nekih roba. Kako je na području juga Hercegovine berba rajčica gotovo završena, uvoze se s koridora, ali zbog prekida prometa pink sorta nije bilo u ponudi. Manja je i ponuda voća, krušaka, jabuka, šljiva i drugog voća koje stiže iz Bosne.

Svi mi koji radimo na veletržnici i čije obitelji žive od poljoprivrede u nekoj smo fazi iščekivanja što će biti dalje. Teško je biti pametan pa predvidjeti kako će se ova situacija odraziti na dulje razdoblje - zaključuje prodavač Grgo Matić iz Višića s kojim smo razgovarali tijekom posjeta čapljinskoj veletržnici. Uz spomenutu blitvu, u laganom padu su i cijene još nekih vrsta zeleni koja se vozi u Bosnu. U svakom slučaju, pa bilo i kratkoročno, lijepo je čuti da je nešto u BiH pojeftinilo. Svakoga dana čuju se obrnuti slučajevi - sve je skuplje.

Dugoročno južnohercegovački proizvođači ne očekuju ništa dobro jer bi otežano prometovanje magistralom M-17 moglo promijeniti navike i pogodovati još većem uvozu voća i povrća. Trenutačno su stabilne cijena krumpira - 0,60 do 1 KM za kilogram, zatim kupusa od 0,70 do 1,20 KM, cikle od 1 do 1,20, mrkve od 1 do 1,40 KM, tikava od 0,50 do 2 KM. Za sada su stabilne i cijene crvenog luka - od 1 do 1,50 KM, poriluka od 3 do 3,50 KM, rog-paprika od 1,50 do 3,50 KM, bijelog luka - koji je od 5 KM u rinfuzi pa do 12 u vijencu. Kupus za zimnicu je od 1 do 1,50 KM, rajčice su za sada od 2 do 3,50 KM, a paprike od 2 do čak 4,50 KM...

Cijene voća i ponuda

Kod voća potrošačima je pristupačna cijena šipaka koji su od 1 do 2 KM, kivija koji je od 1,50 do 2 KM. Istu cijenu od 1,50 do 2 KM imaju i mandarine koje, kako se tvrdi, stižu iz doline Neretve, dok su suhe smokve od 6 do 8 KM za kilogram. Navedene cijene voća i povrća uglavnom su od kultura koje uspijevaju u Hercegovini. Kako će biti s robama sa strane, pokazat će idući dani kada trebaju stići i biti u ponudi ove veletržnice i drugih. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije