ORAŠJE

Preventivni mamografski pregledi spasili su mnoge žene i u Posavini

storyeditor/2024-09-09/narcis.png
10.09.2024.
u 17:40

Udruga žena oboljelih od raka dojke Orašje, koja djeluje na području Posavske županije, trenutačno ima 76 članica, ali, nažalost, to nije i konačni broj oboljelih

U Udruzi žena oboljelih od raka dojke "Narcisa" Orašje, koja djeluje u Posavskoj županiji, neumorno rade na podizanju svijesti javnosti, posebice žena, o značaju preventivnih pregleda, piše Večernji list BiH. Time su i na području PŽ-a spašeni mnogi životi žena, naglašava predsjednica Udruge "Narcisa" Anica Kopić. Udruga "Narcisa" trenutačno ima 76 članica, ali, nažalost, to nije i konačan brojka oboljelih. U Orašju je održana registracija građana za odlazak na najveći društveno odgovorni događaj u BiH - "Šetnju za ozdravljenje" koja će se održati 29. rujna u Sarajevu. Predsjednica Kopić ističe kako je ovo redovita godišnja aktivnost udruge od 2010. godine, otkada sudjeluje u tom projektu u Sarajevu.

- Registrirali smo nove članove i prijatelje udruge, a mnogi su dali prilog potpore iako ne idu u Sarajevo. Mnogi su građani zastali kod našega štanda i porazgovarali s nama, iskazali nam potporu u radu, a to nam mnogo znači - kažu nam iz Udruge.

- Sredstva idu za Think Pink organizaciju, koja pak novac usmjerava udrugama za mamografske preglede, za paketiće za novooperirane žene, a projektom su dobili i sredstva za besplatne psihološke radionice i tjelovježbu. Zahvaljujemo svima jer taj put i sudjelovanje u ovoj Šetnji ozdravljenja nama znači puno. Sve su žene ujedinjene, ma gdje živjele, jer bolest ne bira ni područje ni bilo što drugo - naglašava Kopić.

U Udruzi nam kažu kako su dobili prostor na korištenje, no potrebna su im sredstva i za uređenje prostorija.

- Našim članicama pomažemo oko nabave pomagala, ortopedskih grudnjaka, silikona, jer ono što dobivamo nije dostatno. Također pomažemo oko skupljih pregleda koje članice ne mogu obaviti preko Zavoda te pomažemo kod prijevoza na terapije - kazala je predsjednica Kopić.

Radmila Ivanović Pavić, dopredsjednica Udruge "Narcisa" PŽ-a, želi još jednom naglasiti važnost preventivnih pregleda.

- Ranija dijagnostika omogućava nam da preživimo ovu opaku bolest s kojom se nikada ne zna na čemu smo. Pričom i edukativnim predavanjima možemo postići mnogo toga - naglasila je dopredsjednica Ivanović Pavić te najavila edukativne radionice za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola u PŽ-u, njih pet, koje će početi idućega mjeseca, a o temi prevencije bolesti prilagođenoj njihovoj dobi.

Naglasila je i važnost psiholoških radionica za članice, koje se održavaju jednom mjesečno te vježbe joge koje su, uz psihički, važan segment fizičkog osnaživanja zdravlja žena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije