Ako obogatite prehranu s mrkvama, brokulom i slatkim krumpirom koje ćete konzumirati redovito, to bi mogla biti odlična prevencija u smanjenju rizika oboljevanja od raka kože, pokazalo je najnovije istraživanje.
To je nabrojeno povrće, uz ostalo, bogato vitaminom A, koji je zaslužan za očuvanje zdravlja kože. Djeluje tako da potiče razvoj novih stanica kože i štiti od štetnog zračenja UV zraka, rezultati su istraživanja provedenog na Sveučilištu Brown.
Ovo je prvo takvo istraživanje koje je za cilj imalo utvrditi preventivno djelovanje vitamina A na obolijevanje od raka kože kroz dugoročno, 20- godišnje istraživanje. Pokazalo se da osobe koje konzumiraju namirnice koje obiluju vitaminom A imaju 17 posto manji rizik za oboljevanje od spomenutog raka, ali i to da dodaci prehrani Vitamina A ne djeluju na isti način na naše tijelo, navodi se.
Više od 19 milijuna stanica kože prekriva naše tijelo, a svaki dan ostajemo bez njih 30 do 40 tisuća te se svakodnevno proizvode nove kako bi zamijenile ove koje izgubimo. Tu uvelike, u tom procesu, pomaže vitamin A koji aktivira stanice fibroblasta, a koje čuvaju kožu čvrstom i zdravom.
Istraživanje je obuhvatilo podatke 123, 570 muškaraca i žena iz SAD-a i njihovih prehrambenih navika koje su dokumentirane 26 godina.