na zahtjev Unije udruga poslodavaca RS

Republika Srpska povećava kvotu radnih dozvola za strance na 2000

radnici
Patrik Macek/PIXSELL
07.08.2024.
u 14:30

Stranih radnika potrebno je u svim oblastima, ali najviše ih ima u građevinarstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje RS-a donio je odluku o izmjeni odluke o utvrđivanju kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i osoba bez državljanstva u Republici Srpskoj, a do izmjena, odnosno povećanja kvota, došlo je na zahtjev Unije udruga poslodavaca Republike Srpske. Kako su za Nezavisne novine objasnili iz Zavoda za zapošljavanje RS-a, odlukom je utvrđena kvota radnih dozvola za 2024. godinu za zapošljavanje 2000 stranih državljana i osoba bez državljanstva. 

Kvota se odnosi na 500 produljenih ranije izdanih radnih dozvola i 1500 za novo zapošljavanje. Spomenuta kvota vrijedi do 31. prosinca 2024. godine - istaknuli su. Podsjetimo, prošle godine donesena je odluka za zapošljavanje 1400 stranih državljana i osoba bez državljanstva u RS-u, i to 1000 za novo zapošljavanje stranih državljana i osoba bez državljanstva i 400 za produljenje ranije izdanih radnih dozvola. Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca RS-a, istaknuo je za Nezavisne novine da je, imajući u vidu trendove, realno očekivati da će nova kvota biti dovoljna do kraja godine. 

S obzirom na to da postoji veći broj poništenih radnih dozvola u razdoblju do sada i s obzirom na to da smo podigli kvotu na 2000, mislimo da će taj broj biti dovoljan do kraja godine uz obećanje da ćemo, ako bude nedostatak dozvola na kraju godine, korigirati odluku i povećati za potreban iznos - kaže Aćić. Prema njegovim riječima, stranih radnika potrebno je u svim oblastima, ali najviše ih ima u građevinarstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji. - U svim deficitarnim granama, što se tiče radne snage, potrebni su radnici. Međutim, ova tri sektora trebaju najviše ljudi iz inozemstva - navodi on.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije