snaga zajedništva i ljubavi

S najmlađima u Posavini radili i volonteri iz Njemačke i Kine

03.07.2024.
u 21:56

U regionalnom NCM-u "Ivan Pavao II." u posavskoj Kornici petodnevni ljetni kamp za djecu bez roditeljske skrbi u sklopu projekta "Mali putokazi u život"

Druženje s djecom bez roditeljske skrbi uvijek je duboko emotivno iskustvo ispunjeno posebnim trenucima koji nas podsjete na snagu zajedništva i ljubavi, piše Večernji list BiH. Upravo toj ranjivoj djeci koja bez roditelja proživljavaju svoje djetinjstvo potrebna je pomoć zajednice. Među brojnim projektima koji prepoznaju one kojima je nužna pomoć i ovaj je put Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II." koji uspješno vodi vlč. Šimo Maršić.

U Kornici su u Regionalnom uredu za Posavinu organizirali održavanje ljetnog kampa za djecu bez roditeljske skrbi u sklopu projekta "Mali putokazi u život". Kamp je okupio 52 djece i mladih iz različitih ustanova: Sela mira Turija, JU Dom za djecu bez roditeljske skrbi Tuzla, KJU Dom za djecu bez roditeljske skrbi Sarajevo i JU Dom - obitelj Zenica.

Edukacije, radionice, zabava

Cilj petodnevnog kampa bio je ne samo pružiti im priliku za zabavu nego i podržati njihov emocionalni i socijalni razvoj kroz razne edukacije i kreativne radionice pod vodstvom devet vršnjačkih edukatora te dvoje volontera iz Njemačke i Kine.

- Program je pažljivo osmišljen kako bi potaknuo razvoj njihovih talenata i zanimanja, istodobno pružajući podršku njihovu emocionalnom i socijalnom razvoju. Osim edukativnoga dijela, kamp je obuhvatio i sportske aktivnosti u kojima su se djeca radovala, družila, ali i gradila svoje sportske vještine kroz sudjelovanje u natjecanjima. Svaki osmijeh, svaka nova vještina koju su stekli, svjedočila je o tome koliko je važna podrška zajednice u njihovim životima. Radionice su bile prilika da otkriju svoje skrivene potencijale, ali i da se osjećaju prihvaćeno i voljeno - kazala nam je koordinatorica kampa Žaklina Brnadić.

Jedan od najposebnijih dana, kažu nam oduševljeno djeca, bio je posjet oraškim bazenima. Djeca su dočekana s puno topline i gostoprimstva, a dan su provela u igri, smijehu i druženju.

- Bazen je za njih postao mjesto slobode i radosti, gdje su mogli zaboraviti na svoje brige i jednostavno uživati u trenutku. Želimo posebno zahvaliti na gostoprimstvu našem domaćinu na ŠRC-u Aqua bazeni u Orašju Marinku Vincetiću koji nas je pratio da se djeca ugodno osjećaju i požele ponovno doći u Orašje - istaknula je Žaklina.

Ni Marinko ne skriva radost što je bio domaćin djeci.

- Potrudio sam se da djeca imaju gotovo cijeli bazen za sebe, radosno uživaju u danu i osjećaju se prihvaćeno u našoj zajednici - kazao nam je Vincetić.

Kroz kamp i projekt "Mali putokazi u život" djeca bez roditeljske skrbi dobivaju potrebnu potporu, ljubav, prihvaćanje, tvrdi organizator projekta, te su ojačana za daljnji život.

Osjećaj sigurnosti

- Svaki trenutak proveden u Kornici bio je korak prema izgradnji njihova samopouzdanja i osjećaja sigurnosti. Projekt je pokazao koliko je važno ulagati u emocionalni i socijalni razvoj djece bez roditeljske skrbi jer upravo su oni ti koji najviše trebaju našu podršku.

Zajednica je tu da pomogne, pruži ruku i pokaže da nisu sami. Ovaj je kamp dokaz da ljubav, briga i zajedništvo mogu napraviti čuda te da svako dijete zaslužuje priliku za sretno i ispunjeno djetinjstvom - zaključuje socijalna radnica, djelatnica Nadbiskupijskog centra Žaklina Brnadić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?