izbjegavajte ih

Staklene bočice za hranjenje djece zdravije su od plastičnih

Dreamstime
10.08.2018.
u 18:39

Plastikom se unose toksini pa je bolje izbjegavati i plastične igračke koje djeca mogu u igri stavljati u usta. Dječji organizam još nije dovoljno razvijen da bi se obranio od štetnih tvari...

Djeca imaju slabo razvijen sustav za uništavanje štetnih tvari pa njihovo tijelo teže popravlja štetu koju naprave uneseni toksini, tvrdi Pat Thomas, autorica knjige “Healthy Baby, Happy Baby: The Essential Guide to Raising a Toxin-Free Baby”.

- Dječje reakcije na toksine razlikuju se od reakcija odraslih jer se kod djece tek razvijaju različite stanice u tijelu, pa one ne razgrađuju tvari na isti način kao  odrasli ljudi – kaže autorica. Stoga treba biti oprezan, osigurati siguran razvoj u zdravoj okolini i izbjegavati nepotrebne plastične igračke koje su pune štetnih tvari, a koristi ih gotovo svaki roditelj, piše 24sata.hr. 

- Briga i zaštita djeteta od štetnih tvari počinje još u trudnoći. Brojna istraživanja pokazuju da su hipertenzija, bolesti srca, disfunkcija štitnjače, rak, dijabetes, astma, artritis i Alzheimerova bolest ‘programirani’ u dijete dok se ono još nalazi u maternici – tvrdi autorica. Ističe da to ovisi o majčinoj prehrani i izloženosti štetnim tvarima u okolišu prije i poslije rođenja.

Thomas preporučuje organsku prehranu te život u čistom domu kako biste zaštitili sebe i svoje dijete od izloženosti štetnim tvarima. Hrana je danas prskana raznim pesticidima i sadrži mnoge aditive pa je važno informirati se što zapravo sadrži hrana koju kupujete. 

- Dječja izloženost štetnim tvarima postaje još veća kad se rode jer pužu po podu i često stavljaju stvari u usta. Kad se dijete rodi, najbolje je da spava na novom krevetiću s novim madracem, a najbolje je i da promijenite svoj vlastiti madrac jer će dijete i tamo boraviti. Plastične bočice za hranjenje zamijenite staklenima jer se plastičnima unose toksični plastifikatori koji štete krvotoku. Isto se događa i s dudama i raznim plastičnim igračkama koje djeca čessto stavljaju u usta, stoga i njih treba izbjegavati – savjetuje autorica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije