Dolazi do rasta temperatura i povećanja UV indeksa zračenja

Stiže nam ljeto: Izbjegavajte boravak na suncu, oprezno s hranom, čuvajte se zmija i krpelja ako boravite u prirodi...

08.06.2024.
u 16:42

Bliži se ljeto, a s njime i visoke ljetne temperature. Tako će, nakon dosadašnjih promjena vremena, u BiH idućih dana vladati visoke temperature i sunčano vrijeme, piše Večernji list BiH.

Rast temperatura

- Pretežno sunčano i toplo vrijeme prevladavat će diljem BiH idućih dana. Uz povećanje temperature zraka doći će i do povećanja UV indeksa zračenja, koji će biti na jakoj do vrlo jakoj razini. Kako su prognozirali, od ponedjeljka (10. lipnja) do četvrtka izgledno je stabilno i sunčano vrijeme s temperaturama zraka iznad višegodišnjeg prosjeka. Vjerojatnost za pojavu lokalnih oborina je manja u odnosu na dane vikenda. - Minimalne temperature zraka varirat će između 15 i 20 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 22 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni bit će između 28 i 33 °C, u Hercegovini i na sjeveru Bosne do 36 °C, prognozirali su iz FHMZ-a. Budući da će temperature rasti kako se približavamo ljetu, stručnjaci ističu neka od pravila ponašanja kako ne bi dolazilo do neugodnosti. Pred nama je razdoblje sve intenzivnijeg boravka u prirodi, kretanja na otvorenim površinama i šumskim krajolicima. A sve češći boravak u prirodi donosi i rizike zbog kojih biste mogli potražiti liječničku pomoć. Stoga liječnici pozivaju na oprez zbog krpelja jer, kažu, oni mogu biti i prijenosnici zaraznih bolesti. Kako je za Nezavisne novine nedavno objasnila Sanda Čekić, ravnateljica Doma zdravlja u Sanskom Mostu, ubodi ovih insekata općenito nisu opasni te mogu prouzročiti određenu nelagodu, ali kod osoba koje pate od alergija mogu prouzročiti snažne reakcije, ponekad opasne za život. Najbolja prevencija bolesti koje prenose krpelji je izbjegavanje područja gdje se u većem broju nalaze ti insekti, a to su površine s visokom travom ili gustim grmljem. Najbolji način zaštite od krpelja je nositi odgovarajuću odjeću i obuću (dugih rukava i nogavica) prilikom boravka u prirodi, nanijeti na kožu sprej i kreme koji odbijaju insekte prije polaska u prirodu te detaljno provjeriti kožu po povratku kući. No, nisu krpelji jedini problem u prirodi, nisu rijetke ni liječničke intervencije zbog ugriza zmije. U slučaju da dođe do ugriza zmije te ako se smatra da je riječ o ugrizu otrovnice, stručnjaci navode kako ugrožena osoba mora strogo mirovati te da treba izbjegavati svaki, pa i najmanji pokret, a ekstremitet na kojem je ugriz treba imobilizirati. Neki od načina prevencije ugriza je izbjegavanje visoke trave ako nemate prikladnu obuću, ruke i noge ne stavljajte na mjesta koja nisu pregledna, posebno budite oprezni i pripravni ako se penjete po stijenama, a kao jedan od najvažnijih savjeta u slučaju da dođe do ugriza zmije ističe se da se rana ne zarezuje te da se otrov ne isisava i da se na mjesto ugriza ne stavlja led.

Trovanje i kupanje

Zbog temperatura koje će uskoro prelaziti i 35 stupnjeva ljeti smo se skloniji otrovati hranom. Ne skladištimo li određene namirnice kako treba ili ih predugo držimo na sobnoj temperaturi, ne samo da nam muhe postaju neprijatelji koji upropaste ostatke od ručka već se mogu razviti i patogene bakterije. Salmonela nam je svima dobro poznata te vrlo često nastanjuje proizvode od sirovih jaja, a tu je, među ostalima, i stafilokok koji se može naći čak i u sladoledu. To, dakako, ne znači da ne treba konzumirati određene namirnice, nego treba paziti gdje i kako pripremamo i čuvamo hranu. U suprotnom, crijevne bi nam poteškoće mogle uništiti ljetne radosti. Među radostima koje većina voli u ljetnom razdoblju je i kupanje u rijekama i jezerima. Kako ne bi dolazilo do neugodnosti, pa i tragedije, stručnjaci savjetuju da izbjegavate neuređena jezera, ali i neuređene rijeke. Nemojte precjenjivati vlastite plivačke sposobnosti, ne ulazite u vodu vrući ili pod utjecajem alkohola. Porast temperatura utječe na zdravstveno stanje stanovništva. Pravodobne preventivne mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina. Nužan je pojačan oprez od izlaganja suncu. Izbjegavajte boravak na suncu od 10 do 17 sati i obvezno koristite kreme s najvećim zaštitnim faktorom te pokrivala za glavu. Ljeto je pred nama, uživajte i štitite se.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?