porazni podaci

Sve više osnovaca napušta škole, a prisutan je i trend odlaska cijelih obitelji iz BiH

škola, učenici
Dusko Jaramaz/PIXSELL
27.09.2024.
u 08:31

Na mnoge područne škole trajno je stavljen katanac, a u onima koje opstaju, nastava se izvodi u takozvanim kombiniranim odjelima.

U proteklih pet godina osnovno obrazovanje u školama širom Republike Srpske napustilo je 2015 učenika, što je oko 112 odjela manje u osnovnim školama, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske. I dok su škole suočene sa izazovom jer je već godinama prisutan trend smanjenog broja rođene djece, dodatni udarac zadaje i odlazak cijelih obitelji u inozemstvo.

Dječija graja u mnogim školama u Republici Srpskoj sve je tiša, a gužve u školskim dvorištima su sve manje, barem tako kaže službena statistika. U proteklih 5 godina izgubili smo 2015 učenika. Ti mališani sada nastavu pohađaju negdje u inozemstvu. Migracije uzimaju danak, javlja BHRT.

- Kad sam počeo raditi u školi bilo je puno više učenika nego sada. To je već počelo krajem 70ih da bi sada došlo do punoga izražaja, a razlog pada je to što odlaze roditelji u inozemstvo, a odlaze sada i cijele obitelji, kaže prosvjetni djelatnik Dragan Maksimović.

Na mnoge područne škole trajno je stavljen katanac, a u onima koje opstaju, nastava se izvodi u takozvanim kombiniranim odjelima.

-Nažalost upisana su samo tri učenika u prvi razred u središnju školu, ukupno 11 s područnim odjelima, ovo je najmanji broj otkako sam ovdje direktor, dakle šest godina. Škola ima 86 učenika s tim što smo u postupku prevodnica tri učenika odlaze u gradske škole, navodi ravnatelj OŠ “Dositej Obradović” u Koraju Zdravko Tošić.

Osim migracija, BiH već godinama doživljava i jak demografski pad. Sa 67 000 djece, koliko ih je rađano prije 33 godine, došli smo do brojke od 25 000 novorođenih godišnje, kaže demograf Stevo Pašalić. To je posebno izraženo u manjim sredinama.

- To nije ravnomjerno u cijeloj BiH i RS i FBiH, to je različito po različitim prostorima, bijeljina nema taj stupanj smanjenja, jer su unutarnje migraije ljudi doseljavaju, ili primjerice Sarajevo, Banja Luka, ali se drugi mnogo brže prazne, pojasnio je demograf Pašalić.

Ipak, postoje i izuzeci. Pojedine seoske škole odolijevaju negativnim trendovima.

- Uzimajući u obzir druga sela kod nas nije tako, mi smo imali prošle godine zabilježili porast 50% više učenika nego u proteklih 10 godina što je fascinantan podatak. Pokušavamo i što se tiče nastave i uvjeta sve što je do nas da ostanu., rekla je ravnateljica OŠ “Sveti Sava” u Crnjelovu Dragana Kokanović Perić.

Stručnjaci ističu kako se posljedice migracija već osjete kroz nedostatak radne snage, stručnih kadrova i uvoz radne snage iz azijskih zemalja, ali da će se to dodatno intenzivirati u narednim godinama. Prema procjenama, za 50 godina Bosna i Hercegovina bi mogla imati oko 1,5 milijun stanovnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije