Sve više zahtjeva za izgradnju objekata za iskorištavanje geotermalne i energije sunca

solarna energija
29.06.2024.
u 11:38

Uz predsjedanje premijera Đure Topića, Vlada Posavske županije na posljednjem je zasjedanju usvojila dokument okvirnog proračuna PŽ-a za razdoblje 2025. - 2027. godine, koji sadrži makroekonomske projekcije i prognoze proračunskih sredstava i izdataka za sljedeće tri godine i na kojem se temelji izrada proračuna Posavske županije za 2025. godinu. Projekcija ukupnoga okvira rashoda koji će se u 2025. godini financirati iz proračunskih prihoda PŽ-a iznosi 66,645.960 KM i za 14,05 posto veća je od plana za tekuću fiskalnu godinu, obrazložio je županijski ministar financija Mijo Stanić.

Elektroprivredna djelatnost

Županijska je Vlada utvrdila i prijedloge izmjena i dopuna dvaju zakona, i to zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju Posavske županije te izmjene i dopune Zakona o koncesijama. Temeljni razlog za predlaganje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju PŽ-a jest načiniti dosljedan pravni okvir za sve više zahtjeva za izgradnju elektroenergetskih objekata za obavljanje elektroprivredne djelatnosti za iskorištavanje energije sunca, geotermalne energije i kogeneracijskih postrojenja, točnije njihovo postavljanje na postojeće građevine te je bilo nužno, kazao je ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja PŽ-a Dragutin Živković, načiniti hitne izmjene i dopune u temeljnom tekstu zakona. Vlada je utvrdila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

Vlada PŽ-a privela je kraju i dogovore vezane uz potpisivanje kolektivnoga ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Posavskoj županiji. Nakon što je Vlada dala suglasnost na kolektivne ugovore za djelatnosti iz oblasti obrazovanja, u njezinu je sjedištu u Orašju upriličeno i potpisivanje tog dokumenta na razdoblje od tri godine. Potpise na tekst kolektivnog ugovora stavili su predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja PŽ-a Ivo Vuković i predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg obrazovanja PŽ-a Stjepo Pejić. Potpisivanju je nazočila i ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta PŽ-a Ana Andrić.

Ministrica Andrić ističe kako su za isticanje i rezultati ostvareni u školama Posavske županije u protekloj nastavnoj godini. Propisani predmetni nastavni planovi i programi u cijelosti su realizirani i većina je učenika uspješno završila nastavnu godinu. Istaknula je i najbolje rezultate škola u natjecanjima.

Najbolje škole

Najboljom osnovnom školom u svim sportskim natjecanjima proglašen je OŠ Orašje, koji je ujedno i najbolji iz obrazovnih područja (matematike i engleskog jezika), a drugo mjesto zauzeo je OŠ Vladimira Nazora iz Odžaka. U konkurenciji srednjih škola prva mjesta zauzeli su srednjoškolci s područja Orašja, a za svaku pohvalu su i učenici Srednje škole Pere Zečevića iz Odžaka, koji su zauzeli drugo mjesto u obrazovnim područjima. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije