Temperature rastu, ako idete na more, provjerite stanje na granicama

08.06.2024.
u 11:58

Građani Hrvatske planiraju u prosjeku provesti deset dana na ljetovanju. Ako su u vlastitom smještaju ili kod prijatelja, zadržat će se 14 dana, dok će hotelski gosti ljetovati devet dana

Visoke temperature iznad 30 stupnjeva i završetak školske godine prvi su znaci planiranja godišnjeg odmora, piše Večernji list BiH. Srpanj i kolovoz će, prema prognozi meteorologa Nedima Sladića, biti u znaku toplinskih valova. - Veći dio ljeta trebao bi biti topliji od prosjeka, a toplinom bi se posebno isticali srpanj i kolovoz. Dakle, prema sadašnjim pokazateljima, drugi dio ljeta bit će još topliji od prvoga. Kako budemo išli prema drugom dijelu ljeta, jači su signali za sušnije razdoblje - kazao je nedavno Sladić za medije. Smatra i da se ljeto koje je pred nama neće bitno razlikovati od nekoliko prethodnih koja su odlikovali izraženi toplinski valovi.

Cijene smještaja

Budući da će nas i ovo ljeto dočekati paklene vrućine, brojni će, odnosno oni koji će si to moći priuštiti, spas potražiti negdje na moru, pa smo provjerili kako se kreću cijene smještaja, piše portal Večernjeg lista BiH. Dok su u susjednoj Hrvatskoj za ovu sezonu povećali cijene smještaja i za 30 posto, u Neumu se poskupljenje kreće između pet i 10 posto. Davor Krešić, predstavnik Udruge hotelijera Neuma, kazao je za Avaz kako se Neum cjenovno ne može usporediti s Hrvatskom te je u odnosu na to tržište jeftiniji između 30 i 50 posto. - Ogromne su razlike u cijenama jer je Hrvatska ove godine stvarno drastično podigla cijene - kazao je Krešić. Pet noćenja za četveročlanu obitelj u neumskim hotelima u špici sezone stoji od 2100 do 2900 KM, a u Makarskoj ili u Tučepima od 3400 do čak 7000 KM. No, to je samo smještaj i potrebno je dodati troškove za hranu, a ovisno o tome hoće li se hraniti u restoranima ili će svratiti u prodavaonicu po namirnice, bit će nužno potrošiti još koju stotinu KM. No, sve je to stvar izbora i mogućnosti. Istraživanje kompanije Mastercard, provedeno na uzorku od oko 1000 osoba koje su korisnici bankarskih usluga, pokazalo je kako će Hrvatski građani na ljetovanje prosječno potrošiti 1000 eura. Kako se navodi, 39 posto anketiranih građana planira na ljetovanje potrošiti između 500 i 1000 eura, dok 30 posto građana očekuje troškove ispod 500 eura, donosi Hina. Gledano prema starosnim kategorijama, najviše će trošiti oni starosti između 40 i 49 godina, kao i oni koji će izabrati hotelski smještaj više kategorije, u prosjeku oko 1695 eura. Procjenjuje se da će gosti koji ljetuju u hotelu u prosjeku trošiti 142 eura po sobi dnevno, oni u privatnom smještaju 91 euro, dok će najmanje trošiti oni koji su u vlastitom smještaju - 54 eura na dan. Građani Hrvatske planiraju u prosjeku provesti deset dana na ljetovanju, objavila je Hina. Ako su u vlastitom smještaju ili kod prijatelja, zadržat će se 14 dana, dok će hotelski gosti ljetovati devet dana, kao i oni smješteni u kampu, pokazalo je navedeno istraživanje.

Granice i gužve

Iako do sada još uvijek, pokazuju podaci BiHAMK-a, nije bilo dužih zadržavanja na graničnim prijelazima, mora se uzeti u obzir da će se gužve početi stvarati već u vikendima koji su pred nama. Kako je odranije poznato, zbog pojačanog prometa na samom jugu zemlje i preopterećenosti određenih graničnih prijelaza u ljetnoj sezoni, preporučuje se korištenje graničnog prijelaza Bijača - Nova Sela koji se nalazi na autocesti, ali i Zvirići - Prud, Crveni Grm - Mali Prolog, Orahovlje - Orah, Ivanica - Brgat, Gorica - Vinjani Donji i Osoje - Vinjani Gornji. Putnici bi prije samog polaska na more trebali provjeriti ispravnost putnih isprava. Prilikom odlaska na ljetovanje, što se posebno odnosi na roditelje mlađe djece, treba uzeti u obzir vrijeme putovanja jer nije preporučljivo putovati po najvećoj vrućini. Prije nego što prijeđete granicu, ako idete u susjednu Hrvatsku, trebali biste provjeriti što možete prenijeti preko granice kako biste izbjegli kazne. Naime, prema podacima Carinske uprave Ministarstva financija RH, bh. građani u Hrvatsku ne mogu unijeti ni najmanje količine mlijeka, mesa ni njihovih proizvoda. Dopušteno je, kako je naznačeno na službenoj stranici, unijeti dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi iz medicinskih razloga. Kruha, kolača, keksa, vafla, dvopeka, tostiranog kruha i sličnih prepečenih proizvoda s manje od 20 posto prerađenih mliječnih proizvoda možete prenijeti u neograničenim količinama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?