Vremena su financijski sve izazovnija jer nije lako s postojećim prihodima podmirivati sve veće troškove

Troškovi života gotovo isti, a plaće u Sarajevu veće za oko 400 KM nego u Mostaru

storyeditor/2023-12-12/hrana_kupnja.jpg
02.06.2024.
u 15:44

Brojna poskupljenja, koja su sve izraženija, svakim danom postaju sve veći teret mnogim bh. građanima. Vremena su financijski sve izazovnija jer nije lako s postojećim prihodima podmirivati sve veće troškove. Koliko su izazovna, najbolje pokazuje podatak da je prosječna plaća u BiH, prema podacima državne Agencije za statistiku, iznosila 1338 KM, dok je za potrošačku košaricu četveročlanoj obitelji potrebno gotovo 3000 KM. I dvije su plaće preniske da se podmire svi troškovi jedne obitelji.

Teško se živi
Iz udruga za zaštitu potrošača već godinama upozoravaju kako se u BiH teško živi. No, situacija je sada, kažu, prešla sve mjere i granice. - Ljudi doslovno žive od danas do sutra. Većina ih je u kreditima, brojni, jednostavno, ne mogu sastaviti kraj s krajem, ulaze u dužničko ropstvo. Luksuz je pojam o kojem više nitko i ne priča, svi gledaju da prežive mjesec. Stvari koje su u svijetu normalne, poput odlazaka u kino, kazalište, na večere…, u BiH su odavno nemoguće jer i plaćanje računa brojnima je luksuz - kažu iz udruga za zaštitu potrošača. Da se BiH sve češće karakterizira kao država slabe kupovne moći, pokazuju i brojni podaci Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života. Prema njihovim procjenama, situacija je mnogo lošija od one koju pokazuju podaci domaćih agencija. Naime, na navedenoj stranici stoji kako su obitelji za sve mjesečne troškove, koji ne podrazumijevaju stanarinu, potrebne 3582 KM, dok zaposlenima mjesečno u prosjeku na račun “legnu” tek 1233 KM. Jednostavnije rečeno, u jednoj obitelji barem četiri osobe moraju biti zaposlene i pritom primati prosječnu plaću kako bi podmirila sve troškove, uključujući i stanarinu. Kako pokazuju podaci ovoga portala, u pojedinim bh. gradovima novca je potrebno znatno više u odnosu na prosjek. Obitelji u Mostaru, primjerice, u prosjeku trebaju 3792 KM, Sarajevu 3830 KM, Tuzli 3557 te 3890 KM u Banjoj Luci. Napravili smo usporedbu i prosječnih plaća u navedenim gradovima prema podacima kojima raspolaže Numbeo. Najveća je, jasno, u glavnom gradu BiH, u kojem radnici za mjesec dana rada prosječno naplate 1609 KM, odnosno 393 KM više nego u Mostaru, u kojem prosječna mjesečna plaća iznosi 1216 KM. U gradu na zrnu soli - Tuzli prosječna plaća na razini je one u Mostaru i iznosi 1210 KM, dok zaposleni u Banjoj Luci dobiju tek jednu marku više nego u Tuzli (prosječna plaća u Banjoj Luci je 1211 KM). Restorani, čije smo cijene također usporedili, najpovoljniji su u Tuzli, gdje je za obrok u jeftinom restoranu potrebno 9 KM, dok ćete ručak iste kategorije u Banjoj Luci platiti šest maraka više.

Stanarine, režije...
Ručak za dvije osobe, tri slijeda, u restoranu srednje klase cijenom varira u navedenim gradovima, a kreće se od 50 do 67 KM. Najjeftiniji je u Sarajevu i Tuzli, a najskuplji u Banjoj Luci. Tuzla prednjači po visini cijena mjesečne karte lokalnim prijevozom i znatno je skuplja u odnosu na ostale gradove nekih čak nešto manje od 30 KM. U Tuzli stoji 80 KM, dok je u Sarajevu najjeftinija i iznosi 53 KM. Značajan iznos novca odlazi i na stanarine i režije. Ako računamo da četveročlana obitelj živi u trosobnom unajmljenom stanu, za njega će prosječno u Mostaru izdvajati 735 KM, Sarajevu 1075 KM, Tuzli 612 KM te 900 KM u Banjoj Luci. Toliko je najam stanova smještenih u središtima gradova, dok su cijene onih na periferiji znatno niže. Režije su također trošak koji je nemoguće izbjeći.

U Tuzli su najjeftinije, mjesečno iznose oko 274 KM, tri marke više su u Mostaru, a u Sarajevu i Mostaru oko 320 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?