Od 1. siječnja 2025. veće novčane naknade za rodilje na području Grada Orašja

Umjesto 500, za prvo dijete u Orašju 1000 KM, za drugo 2000 umjesto 1000 KM...

03.08.2024.
u 18:34

Usvojena je i odluka o izmjenama i dopunama proračuna Grada Orašja za 2024. godinu. Rebalansom su povećani prihodi za oko 26,36 posto i sada iznose 16,330.000 KM.

Na posljednjem zasjedanju Gradskoga vijeća Orašje donesena je, među ostalim, i odluka koja je zacijelo najviše obradovala roditelje. Naime, od 1. siječnja 2025. godine bit će povećan iznos novčanih naknada za rodilje, za prvo dijete s 500 na tisuću maraka, za drugo s tisuću na dvije, a za treće i svako sljedeće s dvije tisuće na tri tisuće maraka. Rezultat je to analize stanja u ovoj oblasti uslijed porasta troškova života, a u skladu s demografskom politikom Grada Orašja, istaknuto je na sjednici kojom je predsjedao Stanko Vincetić, predsjednik Gradskoga vijeća Orašje.

Usvojena je i odluka o izmjenama i dopunama proračuna Grada Orašja za 2024. godinu. Rebalansom su povećani prihodi za oko 26,36 posto i sada iznose 16,330.000 KM. Povećani su i rashodi s prvotno planiranih 12,732.250 KM na 16,139.150 KM. U skladu s tim, izmijenjena je i dopunjena odluka o izvršavanju proračuna. Gradonačelnik Marijan Oršolić ovlašten je uime Grada Orašja s dosadašnjim upisanim titularima – Osnovnom školom Orašje i Dječjim vrtićem "Pčelica" Orašje, uz prethodno pribavljeno mišljenje općinskog pravobranitelja, potpisati notarski obrađen ugovor o prijenosu prava vlasništva.

Marijan Živković iz Kostrča imenovan je za općinskog pravobranitelja u Općinskom pravobraniteljstvu u Orašju na četiri godine kao jedini kandidat koji se i prijavio na javni natječaj.

Usvojena je i odluka o zaštiti izvorišta vode za piće Kostrč s usvojenim prijedlogom nakon provedene javne rasprave. Dana je prethodna suglasnost za donošenje odluke o pristupanju postupku dodjele koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekt fotonaponske elektrane "Separacija 2", snage 300 kW za tvrtku Conram d. o. o. Brčko. Gradski su vijećnici razmatrali i usvojili izvještajne dokumente o radu Javnog poduzeća Vodovod i odvodnja Orašje i Komunalac Orašje za prošlu godinu, a Gradsko vijeće Orašje dalo je i suglasnost na pravilnik o izmjeni i dopuni pravilnika o unutarnjem ustroju i načinu rada Dječjeg vrtića "Pčelica" Orašje.

Iako Gradsko vijeće Orašje ima usvojen etički kodeks već dulji niz godina, prijedlogom novog etičkog kodeksa usklađen je s novim propisima, kao i međunarodnim dokumentima i preporukama. Sadašnji saziv Gradskog vijeća nije imao ni jednu prijavu kršenja kodeksa ponašanja vijećnika, ali zaključio je da je potrebno i dalje promicati i pridržavati se etičkih načela i standarda ponašanja vijećnika, kao i predvidjeti neke situacije u budućem radu Gradskog vijeća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije