Fiskalne reforme

Uskoro zakoni koji režu doprinose na plaću, ali čuvaju stabilnost

03.08.2024.
u 15:47

Federacija BiH uskoro bi trebala ući u sveobuhvatnu fiskalnu reformu, a set sustavnih zakona je nakon iscrpne analize pri kraju izrade, uz očekivanja kako bi, vjerojatno u formi nacrta i uz kasniju javnu raspravu, mogao biti upućen u Parlament Federacije do kraja ljeta, piše Večernji list BiH. Ciljevi su jasni, rasteretiti gospodarstvo, povećati standard radnika, ali i zadržati fiskalnu stabilnost. Iz navedenog je jasno kako se radi o nimalo jednostavnoj zadaći koja je tražila opsežne analitičke postupke kako bi se odgovorilo na pitanje kako na najbolji način doći do rješenja kojim će se smanjiti porezno opterećenje na plaće, a istodobno očuvati ukupan fiskalni sustav.

Upućivanje u proceduru

Zamjenik premijera FBiH i federalni ministar financija Toni Kraljević informirao je Vladu Federacije BiH o procesu izrade seta fiskalnih zakona i njihovu upućivanju u Parlament Federacije BiH. Istaknuto je da su do sada poduzete ključne aktivnosti na izradi sveobuhvatne fiskalne reforme u Federaciji BiH. Opredjeljenje Vlade Federacije BiH je upućivanje ovih zakonskih rješenja u redovitu parlamentarnu proceduru tijekom ovog kalendarskog ljeta.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar Kraljević informirali su Vladu da set fiskalnih zakona uključuje optimalna rješenja k postizanju triju ciljeva, a koji podrazumijevaju poboljšanje standarda radnika, rasterećenje gospodarstvenika te zadržavanje fiskalne stabilnosti.

Ovom prilikom fokus je bio i na strateškim ciljevima čije bi ispunjenje vodilo značajnom poboljšanju standarda, ali i konkurentnosti gospodarstva u Federaciji BiH, uz otvaranje novih perspektiva za izravne strane investicije.

Pritom je naglašeno i kako su mjere fiskalne politike Vlade Federacije zasnovane na nastavku reformskih aktivnosti u pet najznačajnijih segmenta. To su smanjenje opterećenja rada, kao i restrukturiranje poreznog opterećenja, zatim unaprjeđenje pružanja javnih usluga te suzbijanje neformalne ekonomije i kontinuirano unaprjeđenje koordinacije i fiskalne odgovornosti između svih razina vlasti u FBiH.

Također, bitnim je navedeno očuvanje financijske stabilnosti te jačanje održivog, učinkovitog i stabilnog ekonomskog rasta, kao i povećanje konkurentnosti gospodarstva.

U kontekstu trenutačnih aktivnosti, kao i kalendaru idućih, Federalno ministarstvo financija intenzivno radi na setu zakonskih rješenja koja će pomiriti obje strane, i poslodavce i radnike, a istodobno će osigurati neometanu isplatu zajamčenih prava umirovljenika i socijalnih kategorija. S obzirom na to da je riječ o sustavnim zakonima, naglašeno je potrebnim otvoriti širu javnu raspravu kako bi svi imali priliku uložiti amandmane i iznijeti svoje prijedloge. Set ovih zakona trebao bi stvoriti preduvjete za novi ekonomski i investicijski ciklus koji je potreban svim građanima.

Javna rasprava

Nakon što prednacrti ovih reformskih zakona budu upućeni u parlamentarnu proceduru, svi zainteresirani moći će se uključiti u javnu raspravu, a sve kako bi se došlo do najboljih rješenja. Donošenjem seta zakonskih rješenja iz navedenog područja došlo bi do značajnih promjena kada govorimo o ukupnoj gospodarskoj situaciji u entitetu, ali osim stvaranja pretpostavki za porast plaća radnicima, smanjenje poreznog opterećenja na rad otvara i nove mogućnosti investiranja u Federaciji. Upravo su visoka izdvajanja za mirovinsko i zdravstveno bila jedna od glavnih kočnica snažnijem investicijskom ciklusu, međutim, provedba fiskalne reforme odagnala bi navedenu boljku, istodobno osiguravajući stabilnost mirovinskog sustava.

Pritom svakako treba i podsjetiti kako BiH, odnosno Federacija, već ima neke od najnižih poreza na dohodak. Portal Euronews Business uradio je nedavno analizu na osnovi podataka Tax Foundationa iz kojih je vidljivo kako su Danska (55,9%), Austrija (55%), Portugal (53%), Švedska (52,3%) i Belgija (50%) neke od zemalja s najvišim stopama poreza na osobni dohodak. S druge strane, Rumunjska (10%), Bugarska (10%), Bosna i Hercegovina (10%), Kosovo (10%) i Sjeverna Makedonija (10%) europske su zemlje s najnižim porezima na dohodak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije