Hercegbosanska županija financijski potiče razvoj kulture i sporta, objavljeni pozivi za 2024.

Za kulturne projekte u HBŽ-u 300.000 maraka, a za sportske 400.000 KM

storyeditor/2024-06-30/gagaaa.jpg
01.07.2024.
u 16:10

Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije objavilo je dva poziva za predlaganje projekata i programa u području kulture i području sporta za 2024. godinu, piše Večernji list BiH. Pozive je objavio i potpisao resorni županijski ministar Ante Tadić, a programi i projekti koji zadovolje postavljene uvjete i budu odobreni financirat će se iz županijskog proračuna u ukupnom iznosu od 700.000 KM.

Manifestacije, natjecanja...

Od toga je za područje kulture namijenjeno 300.000 KM, a za područje sporta 400.000 KM. Planirana proračunska sredstva osigurana su i namijenjena za djelatnosti, poslove, programe, manifestacije, akcije i projekte u područjima kulture i sporta od značaja za Hercegbosansku županiju u skladu s pravilnikom o kriterijima, načinu i postupku raspodjele sredstava iz tekućeg granta za te programe. U javnim pozivima precizirani su nositelji kulturnih i sportskih aktivnosti te redoviti i dodatni programi za koje se mogu podnositi prijave za dodjelu sredstava. Prijavu za dodjelu sredstava u području kulture mogu podnijeti sljedeći nositelji kulturnih aktivnosti: udruge iz područja kulture, muzeji, kulturno-umjetnička društva, udruge građana, pojedinci. Njihovi redoviti programi, projekti i aktivnosti odnose se na potpore u organizaciji kulturnih događaja, održavanje i izgradnju kulturnih objekata, potpore izdavačkoj, filmskoj i glazbenoj djelatnosti, arheološkim i drugim istraživanjima, potpore znanstveno-istraživačkim djelatnostima. U dodatni program, projekte i aktivnosti spada organiziranje prigodnih kulturnih manifestacija i manifestacija organiziranih prigodom različitih vjerskih blagdana, zatim potpora nastupa kulturnih udruga s prostora HB županije na međunarodnim i domaćim kulturnim manifestacijama i natjecanjima, organizacija različitih kulturnih i znanstvenih skupova i predavanja, nabava opreme i rekvizita za udruge koje se bave kulturnom djelatnošću. U obzir dolaze i ostali projekti vjerskih zajednica, javnih ustanova, udruga građana, jedinica lokalne samouprave, školskih i predškolskih ustanova te pojedinaca za koje Ministarstvo, na temelju mjerodavnog pravilnika, utvrdi da ispunjavaju kriterije za potporu. Kad je riječ dodjeli sredstava iz područja sporta, prijavu mogu podnijeti sljedeći nositelji sportskih aktivnosti: sportski klubovi, udruge iz oblasti sporta, sportski savezi, sportski klubovi invalidnih osoba i sportaši pojedinci. Iz redovitog programa sredstva se mogu odobriti za sedam programa, projekata ili aktivnosti: natjecateljski sport, školski sport, sportska rekreacija (sport za sve), sport osoba s invaliditetom, adaptacija, sanacija i izgradnja sportskih objekata, nabava specifične opreme i rekvizita za sportske udruge i organiziranje prigodnih kup-natjecanja. U dodatnom programu predviđeno je jedno financiranje i četiri projekta natjecateljskog karaktera: stipendije mladim perspektivnim sportašima, organizacija prigodnih sportskih natjecanja i manifestacija, organizacija službenih županijskih, federalnih i državnih prvenstava, sudjelovanje na službenim međunarodnim natjecanjima te organizacija službenih međunarodnih prvenstava.

Realizacija programa

U javnim pozivima navedena je dokumentacija koju uz prijavu treba dostaviti. Među ostalim, potrebno je dostaviti program rada za dodjelu sredstava s jasnom definicijom djelatnosti kojima će se udruga baviti, zatim definicijom programskih ciljeva, ciljne skupine, broja sudionika, s očekivanim izravnim i krajnjim rezultatima, konkretnim aktivnostima programa koje će biti poduzete, ukupnim troškom realizacije programa i izvorima financiranja, vremenskim planom provođenja aktivnosti te kako će podnositelj informirati javnost o aktivnostima realizacije programa. Za udruge koje su dobile financijsku potporu iz proračuna HBŽ-a u prethodnoj godini podnositelji zahtjeva trebaju priložiti tekstualno i financijsko izvješće o utrošenim sredstvima. One udruge koje su to izvješće dostavile nisu dužne ponovno ga dostavljati. Rok za dostavu prijava je utorak, 2. srpnja, do 16 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?