Nacrt proračuna Grada Mostara za 2023. godinu

Za održavanje zelenih površina izdvaja se milijun KM

29.12.2022.
u 19:55

Grad Mostar planira tijekom 2023. godine platiti 10 tisuća KM za održavanje i uklanjanje suhih grana u Aleji platana. Podatak je to iz nacrta proračuna Grada Mostara za 2023. godinu koji će se, nakon što ga gradonačelnik Mario Kordić usvoji, naći i pred gradskim vijećnicima na razmatranju. Prema nacrtu je planirano za zelene površine ukupno izdvojiti milijun KM, a isto toliko i za čistoću, piše portal bljesak.info.

Podsjetimo, 2021. godine Grad Mostar pompozno je najavio aktivnosti vezane uz zaštitu i konzervaciju drvoreda u Ulici kneza Branimira, koji je zasađen čak davne 1884. godine. Mostarska Aleja platana spomenik je prirode još od 1970. godine, a Gradska uprava najavila je prošle godine da bi ulica mogla postati jednosmjerna kako bi se smanjila šteta koju promet i automobili nanose drveću. Iz Gradske uprave tada su kazali kako je za spas nekoliko stabala prekasno, a Bojan Spasojević, dendrolog i savjetnik za javne površine u Gradu Mostaru, isticao je kako je važno proširiti prostor oko stabala i da im asfalt onemogućuje protok zemnih plinova. - Mi težimo u ovoj godini ići u pravu sanaciju tih oštećenja da produljimo životni vijek ovih stogodišnjaka, gotovo 150-godišnjaka - govorio je Spasojević 2021. kada je Grad Mostar izdvojio oko 60-ak tisuća KM za spas drvoreda.

Tijekom godina nebrojeno su puta zabilježena namjerna oštećivanja stabala, krađa mladih sadnica iz gradskih parkova, ali i bacanje smeća u kore platana.

Platani su u Mostaru sađeni u dvama navratima, krajem 19. i sredinom prošlog stoljeća i jedinstveni su dendrološki spomenik u ovom dijelu Europe. Životni vijek platana je oko 400 godina, a mostarskim je tek 135. Većina starih stabala prelazi visinu od 45 metara, dok su ostala stabla naknadno zasađena visine između 20 do 25 metara. Od nekadašnjih 225 stabala posađenih u austrougarsko doba, danas su živa svega 92.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?