'Čovjek koji liječi pogledom'

Za tri minute zaradi 7000 eura, prodaje skupi nakit i druži se sa zvijezdama: Evo gdje je danas 'iscjelitelj' Braco

Screenshot/YouTube
10.09.2024.
u 19:14

Njegova metoda bila je toliko neobična da je privukla pažnju ne samo domaćih medija već i međunarodnih medijskih kuća. Brzo je stekao globalne sljedbenike, uključujući poznate osobe poput Naomi Campbell. Seanse je održavao u najprestižnijim dvoranama širom svijeta, uključujući New York, Moskvu, Sydney, Tokio i mnoge europske metropole

Josip Grbavac (56), poznat kao Braco sa Srebrnjaka, jedno je od najzagonetnijih lica alternativne duhovne scene u Hrvatskoj i šire. Ovaj samozatajni muškarac postao je poznat diljem svijeta zbog neobične metode iscjeljivanja – svog pogleda. Bez riječi, samo stajanjem pred publikom i nijemim zurenjem, Braco izaziva intenzivne emocionalne reakcije kod svojih sljedbenika. Mnogi tvrde da su doživjeli emocionalna, pa čak i fizička iscjeljenja.

Rođen u Zagrebu, Braco je magistrirao ekonomiju, ali njegova sudbina krenula je neočekivanim putem kada je upoznao Ivicu Prokića, samozvanog proroka koji je vjerovao da je od Sunca primio posebne moći iscjeljenja. Prokić je tvrdio da ga je zraka sunca pogodila u skočni zglob, dajući mu nevjerojatne sposobnosti koje je prenosio kroz gomile zlatnog nakita kojim se kitio. Tijekom Domovinskog rata Prokić je okupljao sljedbenike i širilo se uvjerenje da može utjecati na sudbine ljudi.

Braco se pridružio Prokićevom krugu te ubrzo postao njegov najodaniji sljedbenik. Nakon Prokićeve smrti 1995. godine, kada se utopio u Južnoafričkoj Republici, Braco je preuzeo njegovu duhovnu ulogu i zadržao većinu njegove pratnje. Prokićeva smrt bila je obilježena legendama, poput one da ga je pogodio golemi val. Braco se iz Afrike vratio s dijelom njegova nakita, čime je simbolično naslijedio duhovnu ulogu.

Za razliku od svog učitelja, koji se oslanjao na propovijedi, Braco je razvio drukčiji pristup. Umjesto govora, koristi samo tišinu i pogled. Njegove seanse traju nekoliko minuta, tijekom kojih on nijemo promatra okupljenu publiku. Ljudi su nakon njih prijavljivali emocionalne i tjelesne promjene, navodeći da su doživjeli duboko duhovno iskustvo ili čak iscjeljenje. Braco je u međuvremenu otvorio centar na Srebrnjaku, elitnoj zagrebačkoj lokaciji, gdje je održavao svoje seanse. Odatle je započeo širiti svoje djelovanje diljem svijeta.

Njegova metoda bila je toliko neobična da je privukla pažnju ne samo domaćih medija već i međunarodnih medijskih kuća. Brzo je stekao globalne sljedbenike, uključujući poznate osobe poput Naomi Campbell, Armanda Assantea i Paula Coelha, koji su svjedočili o njegovim navodnim moćima. Kako su godine prolazile, Bracina slava postala je globalna. Njegove seanse održavale su se u najprestižnijim dvoranama širom svijeta, uključujući New York, Moskvu, Sydney, Tokio i mnoge europske metropole. 

Prije nekoliko godina austrijski medijski prostor punio je njegov nastup u Vösendorfu kod Beča, gdje je u samo jednom danu zaradio više od 7000 eura samo stojeći i gledajući u posjetitelje. "Stajao je u dvorani i točno tri minute i 47 sekundi nijemo gledao u ljude. Nakon toga je sišao s pozornice i napustio dvoranu. O čemu je u tim trenucima razmišljao, nitko ne zna. Mnogi su plakali, drhtali, a neki se skoro onesvijestili'', napisao je austrijski portal Kosmo.at. 

Braco je također postao zvijezda dokumentarnog filma "Snaga tišine", kojeg je režirao Jakov Sedlar. Film je premijerno prikazan u Hollywoodu i New Yorku 2016. godine, uz prisustvo poznatih lica. "Dirnuta sam gledajući te ljude čije je živote Braco promijenio. Imala sam sreće sjediti pokraj njega gledajući film i imala sam taj predivan osjećaj u grlu", rekla je Naomi tom prilikom.

Unatoč ogromnoj popularnosti, Braco nije izbjegao kritike. Skeptici tvrde da je njegov "pogled" ništa više nego rezultat placebo efekta. Drago Plečko, najpoznatiji hrvatski istraživač paranormalnog, jednom je izjavio da Braco izaziva efekt samopomoći kod ljudi, naglašavajući biokemijske reakcije koje mogu proizvesti iscjeljenje. Plečko je naglasio da je, uvidjevši prirodu ovog fenomena, odlučio distancirati se od daljnjih istraživanja Bracina rada.

Nadalje, tema rasprave postala je i financijska korist koju Braco sa Srebrnjaka ima od svojih seansi. Osim što zarađuje od ulaznica, njegov web-shop nudi knjige, e-knjige i druge materijale, uključujući prstenje s motivom sunca po cijeni od nekoliko tisuća eura. Uz to, Braco redovito održava online seanse koje prati stotine tisuća ljudi.

Prema informacijama na web-stranici, Braco i danas nastavlja svoje turneje, a seanse održava u Europi, SAD-u i ostatku svijeta. Seanse uživo prenose se putem interneta, a Braco često gostuje na velikim duhovnim događajima poput "Mind, Body & Spirit" sajma u Londonu i Kongresa "Svijet u tranziciji" u Njemačkoj. Za kraj 2024. najavio je seanse u Zürichu, Londonu, Frankfurtu i Kölnu, a ulaznice se prodaju po cijeni od 20 do 30 eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije