Brigadni general Zdenko Klepić

Zajedništvo iz rata potrebno je i danas da Hrvati budu jednakopravni u BiH

04.08.2021.
u 15:45

Na svečanosti na kninskoj tvrđavi večeras će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović uručiti odličja zaslužnim postrojbama u obrani Hrvatske i oslobodilačkim operacijama koje su se vodile i na području BiH. Iz HVO-a odličje se dodjeljuje Postrojbi za posebne namjene “Ludvig Pavlović” te Vojnoj policiji HVO-a HB. Danas sveučilišni profesor i član vodstva Sveučilišta u Mostaru, brigadni general Zdenko Klepić, koji je bio načelnik Uprave Vojne policije HVO-a HB, primit će priznanje uime ove postrojbe.

Večernji list: Kako komentirate činjenicu da će Vojnoj policiji HVO-a HB biti uručeno odličje za doprinos u obrani?

- Svi pripadnici Vojne policije HVO-a i ja dijelimo oduševljenje činjenicom da je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlučio odlikovati Vojnu policiju HVO-a. Priznanje postrojbama Vojne policije HVO-a nesumnjivo je priznanje doprinosu u obrani i oslobađanju hrvatskih prostora, ali i priznanje ratnoj žrtvi, ratnoj boli i svakoj suzi koju su naši pripadnici i njihove obitelji podnijeli, priznanje je i potvrda našem domoljublju, zajedništvu, vjeri i nadi.

Večernji list: Predviđeno je da uime postrojbe preuzmete odličje od predsjednika Milanovića. Kako to osobno doživljavate?

- Ponosan sam i počašćen. Od trenutka kada mi je priopćeno da je Vojna policija HVO-a dobila odličje i da bih ga ja trebao preuzeti uime postrojbe kojoj sam bio na čelu nekoliko godina i čiji sam pripadnik bio od njezina osnivanja, jako sam uzbuđen i nisam vjerovao da su mene predložili i odabrali za tu čast, bez obzira na to što sam Vojnom policijom zapovijedao u vrijeme oslobodilačkih operacija “Ljeto ‘95.”, “Oluja” i u drugim operacijama. Ovom prigodom želim čestitati i Postrojbi “Ludvig Pavlović” na odlikovanju.

Večernji list: Ovo odličje praktički je priznanje svim pripadnicima VP-a HVO-a, ali i nizu drugih postrojbi koje su djelovale u vašem sastavu. Koje su to bile?

- Odlikovana je Vojna policija HVO-a, a ne pojedinac i to treba naglasiti. Ja samo preuzimam odličje uime svih nas bivših pripadnika. Zbog toga velika hvala predsjedniku RH Zoranu Milanoviću uime više od 200 obitelji naših poginulih vitezova, hvala uime brojnih ranjenih i zatočenih pripadnika Vojne policije, hvala uime nekoliko tisuća bivših pripadnika Vojne policije HVO-a koji su ponosni na svoj ratni put i časnu ulogu u Domovinskom ratu. Vojna policija imala je u svome sastavu opću policiju, prometnu policiju, kriminalističku, antiterorističku policiju itd. Ustroj i organizacija mijenjali su se kroz vrijeme s obzirom na ulogu i zadaće Vojne policije koje je imala u sustavu obrane i sigurnosti. Vojna policija sudjelovala je u obavljanju temeljnih vojno-policijskih zadaća, ali i obrani prve crte bojišnice, kao i u svim završnim oslobodilačkim operacijama, između ostalih to su “Ljeto ‘95.”, “Oluja”, “Južni potez”, “Maestral”, ali i onima koje su im prethodile.

Večernji list: Kako komentirate da je nakon dugog niza godina “ispravljena nepravda” prema Hrvatima u BiH i njihovim postrojbama?

- Ne bih to zvao nepravdom, (možda nedostatak ideje, kreativnosti, hrabrosti, odlučnosti ili nečeg drugoga) jer je uloga HVO-a i njegovih pripadnika, a posebno uloga i žrtva hrvatskog naroda u BiH, valorizirana i vidljiva kroz niz drugih odluka i poteza hrvatskih vlasti i dužnosnika. Veliki broj zapovjednika iz Domovinskog rata dobio je visoka vojna odličja za doprinos obrani Hrvatske i ulogu u Domovinskom ratu od prvog predsjednika Franje Tuđmana, na što smo veoma ponosni. Skrb prema invalidima, obiteljima poginulih i nestalih, pomoć koju RH pruža u svim segmentima jasno govore o tome da Hrvatska cijeni i poštuje ulogu i žrtvu HVO-a i hrvatskog naroda iz BiH u nastanku, obrani i oslobađanju te daljnjem razvoju hrvatske države. Predsjednik Milanović imao je snage i karaktera, unatoč neopravdanom negodovanju dijela javnosti, odlikovati postrojbe HVO-a, što nitko od predsjednika nakon prvog hrvatskog predsjednika nije imao. Moram priznati da Hrvatima u BiH, posebno nama bivšim pripadnicima HVO-a, to jako puno znači i zbog toga mu velika hvala.

Večernji list: Prije više od četvrt stoljeća za vojni uspjeh ključno je bilo hrvatsko zajedništvo. Koliko je ono danas prisutno s dviju strana granice?

- Hrvatsko zajedništvo bilo je ključno za nastanak, obranu i oslobađanje hrvatske države. Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, zajedništvo unutar Hrvatske bez obzira na političke i druge razlike, posebno zajedništvo hrvatskih snaga, koje su činili Hrvatska vojska i MUP iz Republike Hrvatske te HVO i pripadnici MUP-a HR HB, bilo je presudno. Mislim da je osjetno hrvatsko zajedništvo u odnosima između aktualne Vlade RH na čelu s premijerom Plenkovićem i aktualnog vodstva Hrvata iz BiH predvođenih Hrvatskim narodnim saborom i predsjednikom Čovićem. Također, politika predsjednika Milanovića i odnos prema Hrvatima u BiH čine mi se gotovo identičnima i tu, po mome viđenju, postoji zajedništvo jer su konačno hrvatska država i njezini političari u potpunosti ustrajni u namjeri da zajednički s vodstvom Hrvata u BiH izbore jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Posebno se to odnosi na borbu za izmjene Izbornog zakona i osiguranje prava Hrvatima u BiH da sami biraju svoje legitimne predstavnike u vlasti. Također sam mišljenja da unutar Hrvata u BiH mora biti izraženije zajedništvo oko ključnih nacionalnih pitanja i da se samo kroz HNS svi zajednički možemo izboriti za jednakopravnost i prava koja imaju druga dva naroda u BiH.

Večernji list: Često se nastoji osporiti uloga HVO-a i Herceg Bosne u Domovinskome ratu. Kako to doživljavate, napose pokušaje da se Hrvate proglasi UZP-ovcima, zločincima?

- HVO je prvi stao u obranu od agresije u BiH i dok su neki bošnjački vođe govorili da to nije njihov rat i da se oni ne trebaju miješati, dok su gorjela hrvatska naselja i mjesta u BiH i dok je gorjela Hrvatska, oni su čekali. Brojni hrvatski mladići iz BiH stavili su se na raspolaganje i uključili u Zbor narodne garde i time pridonijeli da Hrvatska bude danas ovo što jest, slobodna i suverena, i da se u BiH sačuva prostor (koliko je to bilo moguće) na kojem su bili Hrvati, ali i pomogne u obrani i oslobađanju prostora od agresije i drugih dijelova BiH gdje Hrvati nisu bili većina. HVO je Daytonskim mirovnim sporazumom, ali i svim kasnijim zakonima priznat kao regularna obrambena i oružana sila u Bosni i Hercegovini i kao jedna od triju oružanih formacija u BiH čini današnju vojsku unutar BiH. Nema kolektivne krivnje ni odgovornosti, a za sve zločine koje su učinili pojedinci isti trebaju odgovarati. Zločini su činjeni na svim stranama i iste ne treba negirati ni osporavati, ali je potpuno pogrešno zbog budućnosti BiH i odnosa među nama neprekidno isticati zločine koje su počinili pojedinci iz drugog naroda ili neke postrojbe, a negirati zločine pojedinaca ili postrojbi iz vlastitog naroda. HVO je imao časnu ulogu u Domovinskom ratu, Vojna policija HVO-a također, i nemjerljiv je njegov doprinos i uloga u opstojnosti hrvatskog naroda u BiH, kao i stvaranju i očuvanju BiH, ali i Republike Hrvatske.

Komentara 1

AJ
AjdeDe
19:22 04.08.2021.

Krajnje je vrijeme da analiziramo nase postupke u ratu i ono sto je bilo lose osudimo kako bismo nastavili zivjeti u slozi i slobodi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije