Usvojeni zakoni o proglašenju prvih kopnenih krajobraza u PŽ-u, močvara Starača i Tišina

Zaštitom bioraznolikosti do razvoja gospodarstva i ekoturizma u Posavini

14.06.2024.
u 21:58

Skupština Posavske županije usvojila je zakone o proglašenju zaštićenih – kopnenih krajobraza Starača i Tišina, čime su ta dva posavska lokaliteta proglašena zaštićenim i od iznimne važnosti s gledišta biološke raznolikosti, piše Večernji list BiH.

Ekološka raznolikost

Močvara Starača na području je općine Odžak i obuhvaća površinu od 424,4 ha, dok je Tišina površine 471.91 ha u općini Domaljevac-Šamac. - Jedan od glavnih razloga zaštite navedenih područja pad je brojnosti biljnih i životinjskih vrsta. Zaštitom tih područja spriječit će se onečišćenje vode, pregrađivanje ili kanaliziranje vodotoka i bit će omogućeno osnivanje ihtioloških rezervata. Te močvare imaju globalnu vrijednost u pogledu biološke, geomorfološko-hidrološke i ekološke raznolikosti - ističe županijski ministar Pero Radić, u čijem je resoru i zaštita okoliša. Krajobrazi Starača i Tišina iznimno su vrijedna prirodna staništa bogata biološkom raznolikošću, pravi dragulji prirode, sa značajnom ulogom u očuvanju ekosustava i pružanju staništa brojnim vrstama biljaka i životinja. Močvara Tišina poznata je po vodenim površinama s raznovrsnim staništima trščake, šašare i močvarnih livada, ključnih za ptice močvarice - čaplje, rode i patke. Tišina je i dom raznim vrstama riba, vodozemaca i insekata, od kojih mnogi imaju značajnu ulogu u ekološkom balansu močvare. Biljni svijet Tišine uključuje mnoge rijetke i zaštićene vrste prilagođene vlažnim uvjetima. I močvara Starača odlikuje se sličnim ekološkim karakteristikama s velikim brojem staništa koja podržavaju bogatu bioraznolikost, a posebno je važna kao migracijsko stanište za ptice selice koje ovdje pronalaze utočište i hranu tijekom svojih dugih putovanja. Stanište je i mnogim vrstama sisavaca, gmazova i beskralježnjaka, koji zajedno čine kompleksan i međusobno ovisan ekosustav. Očuvanje tih močvara od vitalne je važnosti za održavanje prirodne ravnoteže u Posavini. Močvare djeluju kao prirodni filtri vode zadržavajući sedimente i zagađivače te tako poboljšavaju kvalitetu vode. One smanjuju i rizik od poplava apsorpcijom viška vode tijekom obilnih kiša. Bioraznolikost močvara također igra ključnu ulogu u održavanju genetske raznolikosti i stabilnosti ekosustava.

- Riječ je o vrlo važnim staništima biljnog i životinjskog svijeta koja su, nažalost, prilično zapuštena i koja su upravo zbog nemara stavljena pod nadzor donošenjem zakona. Dobar je ovo put da se zaštićena područja dodatno sačuvaju kako bi se spriječilo onečišćavanje tih prirodnih rezervata od neodgovornih građana koji tu odlažu razni otpad. Podržavanjem održivog korištenja prirodnih resursa i promicanjem ekoturizma možemo osigurati da ove močvare ostanu netaknute za buduće generacije. Tišina i Starača predstavljaju neprocjenjivu prirodnu baštinu koja doprinosi biološkoj raznolikosti i ekostabilnosti Posavine. Njihova zaštita i očuvanje moraju biti prioritet - ističe predsjednik Skupštine PŽ-a Blaž Župarić. Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša PŽ-a nakon višemjesečne pripreme ponudilo je prijedloge zakona koje su zastupnici i usvojili, čime je obuhvat uz rijeku Savu dobio prve površine zaštićene u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode FBiH. Zaštićeni krajobrazi Starača i Tišina, koji predstavljaju prirodni raritet i prve ekosustave u koje je uključena rijeka Sava, postali su 13. i 14. zaštićeno područje u FBiH. Nakon donošenja zakona potrebno je u roku od godine dana donijeti planove upravljanja kojim bi se definirao opseg zaštite te propisali svi uvjeti korištenja prostora, kažu u resornom ministarstvu PŽ-a.

Razumno upravljanje resursima

- Zaštitom ovih dijelova prirode koji su izloženi velikom antropogenom utjecaju i čija je biološka raznolikost temeljno ugrožena, omogućit ćemo razumno upravljanje i korištenje resursa rijeka Save i Bosne. Cilj nam je povratak gospodarskih i rekreativnih aktivnosti te stavljanje u funkciju održivog korištenja prostora. Sportski lov i ribolov, izrada biciklističkih i poučnih staza, promatranje ptica te izgradnja modernih smještajnih kapaciteta dovest će do razvoja turističke destinacije kroz prijavljivanje projekata kako na državnoj tako i na razini EU-a - kazao je ministar prometa, veza i zaštite okoliša PŽ-a Pero Radić. Posebno je zahvalio dr. sc. Tomislavu Lukiću, predsjedniku Međunarodne akademije održivog razvoja, kao i svima koji su sudjelovali u višemjesečnim pripremama postupka proglašenja zaštićenih posavskih područja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?