burna rasprava

Zašto se odbija prijedlog preustroja Travnika u zajednicu općina

28.06.2024.
u 20:00

Srednjobosanska županija dobiva prve gradove. Novi Travnik na korak do statusa grada, a upućena inicijativa i o donošenju Zakona o Gradu Kiseljaku

Nakon burne rasprave u kojoj je, uz Zakon o Gradu Novom Travniku, potencirano pitanje zašto status grada dosad nije dobio Travnik iako je sjedište Srednjobosanske županije i ima više stanovnika od Novog Travnika, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH s 59 glasova "za", 11 suzdržanih i 7 "protiv" odobrio je prijedlog Zakona o Gradu Novom Travniku, piše Večernji list BiH.

Dobije li ovaj zakon potporu i u Domu naroda, a očekivati je da hoće, Novi Travnik postat će prvi grad u Srednjobosanskoj županiji. Drugi bi trebao postati Kiseljak, čije je Općinsko vijeće ovih dana uputilo inicijativu o donošenju Zakona o Gradu Kiseljaku.

Što je problem u Travniku?

Promjena statusa Novog Travnika iz općine u grad otvorila je zaboravljenu priču o Travniku, o njegovu preustroju i dobivanju statusa grada. Travnik je jedino sjedište županije u Federaciji BiH koje nema status grada. Iznenađen jer status grada najprije nije dobio Travnik, Sanel Kajan, zastupnik DF-a, glavnim je krivcem za to, očekivano, označio politiku HDZ-a BiH. A politika HDZ-a je da se Travnik, uz dobivanje statusa grada, preustroji u zajednicu općina, potvrdio nam je Bojan Domić, predsjednik OO-a HDZ-a BiH Travnik.

- HDZ BiH je još 1997., uz inicijativu o proglašenju Travnika gradom, tražio preustroj Travnika u zajednicu općina. Tu smo inicijativu ponavljali više puta, ali nikad nije dobila potporu većine u Travniku i SDA. Dužnosnici HDZ-a i dalje stoje iza stava da Travnik po uzoru na Mostar, ali i Sarajevo treba biti ustrojen kao zajednica općina i kao takav dobiti status grada - objasnio je Domić. Krivca u SDA vide i zastupnici SDP-a, potvrdio je Siniša Dukić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. - Inicijativu da Travnik dobije status grada treba uputiti načelnik Općinskom vijeću. On je sve ove godine iz SDA i ta stranka nema snage napraviti taj potez - kazao je Dukić. Novotravničani, potvrdio je zastupnik iz ove općine Marijan Marjanović (HDZ BiH), nemaju ništa protiv da i Travnik dobije status grada. Naprotiv! - Apsolutno podržavam da Travnik postane grad. Podsjećam da je Općinsko vijeće Novog Travnika 2022. dvotrećinskom većinom usvojilo odluku o proglašenju gradom koju je uputio načelnik. HDZ i Hrvati u Novom Travniku nemaju većinu, stoga priča da HDZ ovo gura nema smisla - odgovorio je Marjanović te kao zaljubljenik u svoje mjesto podsjetio na mnoštvo razloga zbog kojih Novi Travnik treba dobiti status grada. - Novi Travnik u proteklom razdoblju doživio je pravi obrat, posebno središte grada, izgrađen je olimpijski bazen, gradska dvorana više ne prokišnjava. Tko god nije bio posljednjih godina u Novom Travniku, pozivam ga da dođe i uvjeri se da to više nije općina, nego grad. Imamo i devet nacionalnih spomenika, a nekropola stećaka Maculje i džamija u Šenkovićima su pod UNESCO-ovom zaštitom - kazao je Marjanović i pozvao kolege iz zastupničkih klupa da podrže Zakon o Gradu Novom Travniku. Da će to i učiniti bez obzira na stavove pojedinaca, jasno je dao naslutiti i Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a.

Napravili velike iskorake

- Iako to nije fer prema Travniku, i manja su mjesta od Novog Travnika dobila status grada pa nema razloga da ga ne dobije i on - kazao je Mešalić. Raspravu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zaključio je Mario Karamatić, zastupnik HSS-a. - Ako je neka lokalna zajednica uputila neku inicijativu i tako izrazila želju svojih žitelja da se neka općina proglasim gradom, tko smo mi da je propitujemo i odlučujemo je li dobra ili ne. To je njihova inicijativa i mi se o njoj trebamo očitovati i prihvatiti je - kazao je Karamatić. I dok su se zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH izjašnjavali o Zakonu o Gradu Novom Travniku, Stjepan Dujo (HDZ BiH), načelnik ove općine, uskoro grada, objavio je kandidaturu za novi mandat. Istaknuo je kako zakon dolazi nakon dvije godine čekanja, ali u pravo vrijeme kao kruna ogromnog, četverogodišnjeg rada i truda za koji su, smatra, zaslužni svi Novotravničani, objavio je Dujo. Sudeći prema projektima koji uključuju i urbanizaciju središta, procvat stanogradnje, ali i brojne gospodarske i druge projekte, Novi Travnik i Kiseljak napravili su značajne razvojne iskorake. Umorni od čekanja na političke odluke drugih, svjesni bogatih kulturnih, povijesnih, ali i turističkih potencijala, Novi Travnik i Kiseljak po mnogima zasluženo postaju prvi gradovi u Srednjobosanskoj županiji, uz otvoren poziv Travniku da im se pridruži usporedno s preustrojem u zajednicu općina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije