Zbog nedostatka kvoruma nije održan nastavak sjednice Doma naroda PSBiH

27.06.2024.
u 13:19

Nastavak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je bio zakazan za danas, prekinut je zbog nedostatka kvoruma, jer mu nisu nazočili izaslanici iz Kluba bošnjačkog naroda.

Nakon stanke od sat vremena, koju je u skladu sa odredbama Poslovnika tog doma dao predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović kako bi se pokušao osigurati kvorum za rad, sjednica je prekinuta.

Čović je nakon stanke konstatirao da sjednici nazoče tri predstavnika srpskog naroda, četiri predstavnika hrvatskog naroda i ni jedan predstavnik bošnjačkog naroda.

- Žao mi je što se nije uspio u ovom vremenu napraviti poticaj da kolege iz Kluba bošnjačkog naroda budu nazočni ovoj sjednici, pa ni član Kolegija. Time ulazimo u jednu blokadu od strane bošnjačkog kluba koja traje već puna tri mjeseca i nisam siguran kako će to dalje ići - kazao je Čović.

Informirao je prisutne izaslanike da je moguće da bude žurna sjednica vezana isključivo za proračun institucija BiH.

- Čini mi se da je proračun ušao u proceduru, ali treba ga opremiti svim onim mišljenjima. Ako bi se to desilo ja bih sazvao onda hitnu sjednicu sukladno našem Poslovniku, da bar imamo taj akt u raspravi i eventualno usvojen - naveo je Čović.

Pozvao je predstavnike Kluba Bošnjka da razmisle o svojim potezima," jer mislimo da na ovakav način blokiramo rad svih institucija u BiH".

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je počela 18. ožujka, a prekinuta odmah nakon usvajanja izmijenjenog dnevnog reda, trebala je biti nastavljena danas.

Sjednica je tada prekinuta zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili izaslanici iz Kluba bošnjačkog naroda.

Pet izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda odlučilo je napustiti sjednicu nakon što je u dnevni red uvršteno razmatranje zahtjeva izaslanika Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predsjedatelj Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je novinarima da su i nakon jutrošnje sjednice Kluba ostali kod svoje odluke da ne nazoče sjednici Doma na kojoj se razmatra protuustavan zakon o Ustavnom sudu BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?