23.10.2024. u 11:48

Kad su Izraelci prošli kroz Crveno more, išli su tri dana kroz pustinju Šur. Pustinja Šur nije imala vode. Došli su do pustinjskog izvora Mara. Ali voda u tom izvoru bila je gorka. Narod je počeo mrmljati na Mojsija. Pitali su ga za piće. Mojsije se obraća Gospodinu. Traži pomoć. Gospodin mu pokaza drvo koje treba ubaciti u vodu. Mojsije je ubacio to drvo u gorku vodu i ta voda postaje pitka. Gospodin ih poziva da slušaju njegov glas i vrše njegove zakone i uredbe.

Od izvora Mara išli su do Elima. Elim je bio bogat vodom. Nakon Elima, došli su u pustinju Sin. U pustinji Sin izraelska zajednica poče ponovno mrmljati protiv Mojsija, ali i Arona. Počeli su im žestoko prigovarati zašto su ih izveli iz egipatskog ropstva: “Oh, da smo pomrli od ruke Jahvine u zemlji egipatskoj kad smo sjedili kod lonaca s mesom i jeli kruha do mile volje! Izveli ste nas u ovu pustinju da sve ovo mnoštvo gladom pomorite” (Izl 16,3). Gospodin spašava Mojsija i Arona. Mojsije smatra da je mrmljanje na njega i Arona mrmljanje na Gospodina. Njih dvojica ne mogu učiniti ništa. Gospodin obećava narodu kako će im poslati “kruha s neba”. Rekao je da svatko skuplja u danu koliko mu treba za taj dan. Šesti dan će se skupljeno povećati, tako da će imati dovoljno za sedmi dan, za subotu. Gospodin im obećava i pečene prepelice. Prepelice su dobili uvečer, a sutra manu. Izraelci nisu znali što je mana. Mojsije im tumači kako je to kruh koji im Gospodin šalje. Mojsije ih opominje da ne zaborave kako je Gospodin rekao da skupe koliko im treba za taj dan, tj. gomer po osobi. Narod se bojao da neće biti dovoljno pa su uglavnom skupljali više nego što im je bilo potrebno toga dana. Ono što bi preostalo, ucrvalo bi se. To je razljutilo Mojsija. Za subotu, sedmi dan, bilo im je dosta što je ostalo od šestog dana. Neki su išli i na samu subotu skupljali manu, ali je nije bilo. I ta njihova nevjera razljutila je Mojsija. Gospodin je Izraelce hranio manom četrdeset godina. Naredio je da jedan gomer mane sačuvaju za uspomenu kako bi mogli pokazivati mlađim naraštajima.

Izraelci su se posvađali s Mojsijem u Rafidimu jer nije bilo vode. Ponovno su mrmljali i pitali zašto ih je izveo iz Egipta. Mojsije je ponovno tužan! Pita Gospodina što će s tim narodom koji neprestance mrmlja. Mojsije je imao dojam kako će ga i kamenovati. Već su se Izraelci pitali je li s njima Gospodin. Gospodin savjetuje Mojsija kako će im dati vode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije