Tribina

Akademik Davorin Rudolf u Mostaru govorio o nastanku Republike Hrvatske 1991. godine

Foto: Fena
1/3
20.06.2024.
u 20:27

Govorio sam što smo mi u Hrvatskoj proživljavali u tom vremenu, kakva je bila atmosfera, kakva je to bila muka, a i kako smo to rješavali - kazao je za Fenu Rudolf.

Tribina na temu "Kako je nastala država Hrvatska 1991." predavača akademika Davorina Rudolfa, održana je u četvrtak u Mostaru u sklopu obilježavanja Dana Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) BiH.

- Na ovoj tribini smo govorili o tome kako je nastala Republika Hrvatska (RH) od onih dana kada smo bili dio Jugoslavije kao federalna jedinica, pa sve do proglašenja neovisnosti. Govorio sam što smo mi u Hrvatskoj proživljavali u tom vremenu, kakva je bila atmosfera, kakva je to bila muka, a i kako smo to rješavali - kazao je u razgovoru za Fenu redoviti član HAZU-a RH i počasni član HAZU-a BiH Davorin Rudolf.

Glavni tajnik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH Frano Ljubić istaknuo je da je ovaj događaj važan jer je Rudolf sudjelovao u mnogim aktivnostima oko uređenja granica Bosne i Hercegovine.

- Predstavljao je državu Hrvatske, u tri prve vlade RH bio je ministar, uključen je u rješavanje problema jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Bio je profesor na doktorskim studijima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, on je naš stalni gost i dugogodišnji prijatelj i jednostavno smo mislili da će održavanje ove tribine pobuditi, odnosno pobudilo je veliko zanimanje - kazao je Ljubić.

Središnja proslava 10. obljetnice HAZU-a u BiH održat će se u petak, 21. lipnja, kada će u hotelu Mostar biti upriličena svečana sjednica.

Uz redovito obraćanje predsjednika HAZU-a u BiH akademika Mladena Bevande, tijekom sjednice bit će proglašen počasni član Akademije, te biti dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije