Dragan Vidović, sportski zanesenjak i ljubitelj borilačkih sportova, sudac i trener borilačkih sportova, već je izdao sedam knjiga te istodobno piše i priprema dvije nove

Džudo, kick boxing, taekwondo, mostarski rudnici, Jurine beside – Vidovićeve neiscrpne teme

03.09.2024.
u 13:13

Knjiga “Jurine beside” Dragana Vidovića predstavljena je mostarskoj javnosti još u prosincu 2023. godine, a razlog što sad (opet) pišemo o njoj je što su u pripremi još tri skora predstavljanja te knjige u Vidovićima – zaseoku župe Paoča kod Čitluka, u središnjoj Bosni (Kreševo ili Breza) te u Slavoniji (Stari Slatnik kod Slavonskog Broda ili Osijek, ili u oba ova mjesta u koja su se naselili Vidovići):

Zaljubljenik u borilačke vještine

- Podrijetlo goranačkih Vidovića je iz broćanskog sela (bolje reći zaseoka Paoče), odakle i sam potječem, pa je normalno da tamo predstavim knjigu “Jurine beside”, koja govori o rudaru Juri Vidoviću. Jure je imao stalne “uske” veze s rudarima iz cijele Bosne, od Tuzle do Zenice, Kaknja itd. pa će knjiga doživjeti predstavljanje u Brezi ili Kreševu. Također, imam puno rodbine prezimena Vidović u cijeloj Slavoniji te će i tamo biti predstavljanje knjige u Starom Slatniku i Osijeku, možda i u oba ova mjesta - kaže autor Dragan Vidović.

Vidović je jedan od onih svestranih ljudi kakvih u Mostaru ima puno. Dragan mi je ovih vrućih ljetnih dana darovao svoju najnoviju knjigu “Jurine beside” - od sedam knjiga koje je napisao. On je po zanimanju diplomirani pravnik, ali je poznat i kao veliki ljubitelj sporta, bolje reći zaljubljenik u borilačke vještine. Ujedno, Dragan Vidović poznat je kao kick boxing sudac i istaknuti trener više raznih borilačkih vještina. Ljubav prema borilačkim vještinama razlog je što je napisao čak tri knjige vezane uz sportsku tematiku, preciznije tri knjige o borilačkim vještinama:

- U trima srodnim knjigama o borilačkim vještinama pisao sam o boksu, džudu, karateu, taekwondou, kick boxingu i drugim borilačkim sportovima koji su se vremenom razvili i “udomaćili” u kršnoj Hercegovini. U knjigama sa sportskom tematikom: “Karate”, Karate 2” i “Zapisi jednog vremena – borilačke vještine”, posebice sam pisao o boksu, plemenitoj borilačkoj vještini, koja je pustila duboke korijene u mostarskom boksačkom klubu “Tihomir Mišić” u Mostaru - kaže Dragan Vidović. Rođen je kao sedmo dijete u obitelji, od majke Dragice i oca Jure, u lijepim, vjetrovitim i čistim Gorancima, selu na obroncima Čabulje i Bila, udaljenom 12-ak kilometara sjeverozapadno od Mostara, na oko 700 metara nadmorske visine. Veliki broj Gorančana preselio se u posljednjih 50-60 godina u Mostar, ali oni i danas rado odlaze u svoje selo, u vikendice i stare obnovljene obiteljske kuće, u šumovite ograde i njive te Park Goranci, pun zanimljivosti i pogodnosti za odmor. I Dragan Vidović jedan je od onih koji sve više vremena provode “gore”. O Gorancima u suradnji s fra Markom Juričem napisao je knjigu “Župa Goranci”. U knjizi su obrađene teme o Gorancima te okolnim mjestima goranačke župe smještenim na desnoj obali Neretve na obroncima kršne Čabulje: Goranci, Sovići, Raška Gora, Bogodol, Planinica... Opisane su i brojne ljepote i znamenitosti ovoga kraja, župna crkva u Gorancima te crkve u Bogodolu, Domazetima i Raškoj Gori, kao i brojne kapelice, više od 15 grobalja, stećaka, križevi na raskrižjima cesta, pastirske pojate, čatrnje i kamene gomile te bogata povijest ovoga kraja. U Vidovićevim opisima nije izostavljeno ni znamenito Misište na Bilima, mjesto gdje su se Hercegovci iz Mostara i cijele doline Neretve, te Brotnja, Naije, Bekije i ostatka Hercegovine, pa i susjedne Dalmacije, stoljećima okupljali prve nedjelje u srpnju u velikom broju na misi daleko od očiju turskih zavojevača, koji su strogo branili bilo kakva katolička okupljanja... Vidović je posebice opisao događanja u Domovinskom ratu te bijeg u izbjeglištvo naroda iz doline Neretve u slobodu preko kamenitih čabuljskih vrleti i Goranaca dalje prema zapadu...

Uskoro nove dvije knjige

U knjizi “Mostarski rudnici” Vidović je detaljno prenio priče 65 mostarskih i širokobrijeških rudara i njihovih potomaka, koje su mu oni ispričali i opisali sve bitne događaje od 1918. godine iz jednog od prvih rudnika mrkog ugljena u novostvorenoj Kraljevini Jugoslaviji, koji je egzistirao do 1985. godine, kada je zatvoren. Priče rudara o životu, zaradi, školovanju rudarske djece, štrajkovima i cjelokupnom rudarskom životu u Mostaru Vidović je znalački opisao i podario budućim pokoljenjima kao jedan od najznačajnijih sadržaja o životu u gradu na Neretvi od 1918. do 1985. godine.

Posljednja Vidovićeva knjiga “Jurine beside”, čiji je radni naziv bio “Otrgnuto od zaborava”, dijelom je autobiografska priča, ali i priča o Draganovu ocu Juri (1931. - 2020.). Knjiga je pisana ikavicom, koja se govorila u kući Vidovića, ali i kućama susjeda - rudara, kao i u rodnim Gorancima i diljem Hercegovine... Jure u pero sina Dragana diktira svoje dogodovštine, razmišljanja, priče o rudarima, goranačkim seljacima - težacima, dragim susjedima i švercerima duhana, rodbini i prijateljima, seoskim mudracima i šaljivcima, “planinštarima” (pastirima s Čabulje i Čvrsnice), UDBA-i i “Škriparima”, itd. U knjizi je obrađeno i rodoslovlje prezimena iz Goranaca, Domazeta, Bogodola, Raške Gore i drugih susjednih sela i zaselaka s obronaka Čvrsnice i Čabulje te sela s desne obale Neretve. Spominju se Vidovići, Krešići, Čuljci, Pandže, Knezovići, Stojkići, Drežnjaci, Marići, Lovrići, Džidići i brojna druga prezimena iz ovoga lijepog kraja.

- Pripremam trenutačno dvije nove knjige. Radni naslov prve je “Od Vitoše do Vojnog”, koja će zapravo biti monografija nekoliko zaselaka Raške Gore te zaselaka iseljenih i potopljenih na desnoj obali rijeke Neretve... Druga knjiga bit će “Mostarski rudnici 2” – dopunjeno izdanje na temu obrađenu u mojoj prvoj knjizi “Mostarski rudnici” - rekao nam je Vidović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?