U nedjelju, 8. rujna, filmom "Šalša" Dražena Žarkovića završavaju 29. Dani hrvatskoga filma - Ivo Gregurević

Festival koji gotovo tri desetljeća stvara zaljubljenike u film

08.09.2024.
u 12:12

Festivalski zastor ovogodišnje filmske čarolije u Orašju - filmskog festivala "Dani hrvatskoga filma - Ivo Gregurević" spušta se u nedjelju, 8. rujna 2024. Festival završava nagrađivanim filmom Dražena Žarkovića "Šalša". Festivalski saldo prikazanih filmova ovogodišnjeg programa "male Pule" bio je do sada najbogatiji jer su gledatelji imali priliku pogledati ukupno 14 filmova, od kojih osam dugometražnih i prvi put šest filmova iz dječjeg programa. Direktor festivala Iljo Benković ne skriva zadovoljstvo, ponajprije posjećenošću, a među posjetiteljima je bio zavidan broj mladih glumaca te veliki broj dužnosnika i javnih osoba.

General glume i glumišta

- Još jedan festival, 29. po redu, Dani hrvatskoga filma - Ivo Gregurević približava se svome kraju. Već smo šestu godinu bez generala glumačkog zanata, bez generala hrvatske glume i glumišta, generala hrvatske kulture. Vjerujem da se naš Ivo preselio tamo negdje gore i postrojava glumice i glumce radeći nedostižne nebeske predstave i snima neke nove filmove, još briljantniji i nedostižniji. Dolje ili gore, ma gdje bio, on po svome habitusu pripada daskama koje život znače i filmskom setu. Mi dolje baštinimo ono što je on utemeljio i godinama energično i s ljubavlju stvarao. Kod nas dolje vlada takvo raspoloženje kao da nije ni otišao jer ga u svima nama itekako ima... Eto, samo je sada nekako fizički nedodirljiv - kaže, uvijek uz poetsku notu, Benković kada progovara o svojem prijatelju Ivđi, kako zovu Gregurevića u njegovoj rodnoj Donjoj Mahali. Benković je od Ive naslijedio tešku i odgovornu zadaću, nastaviti tamo gdje je Gregurević stao s festivalom, njegovim najdražim filmskim projektom u svojem rodnom kraju.

- A tu njegovu neobičnu prisutnost pokazala je i ovogodišnja, 29. smotra najnovije hrvatske filmske produkcije obilježena svečanom akademijom posvećenoj ljudskoj gromadi rođenoj i predodređenoj za glumu - Ivi Gregureviću. Program akademije odvijao se uz temu 5 Zlatnih arena Ive Gregurevića jer on je hrvatski glumac s najviše osvojenih Zlatnih arena u povijesti Pulskog festivala. U hrvatskim okvirima to je teško dostižan glumački uspjeh obojen napornim radom, ustrajnošću i Bogom danim talentom - kaže Benković. Sve osvojene Arene zapravo su pokazatelj apsolutne glumačke dominacije Ive Gregurevića, čime je postao i ostao standard i domet filmskog zanata koji će živjeti sve dok posljednjim projektom na platnu baca zraku svjetlosti, kako o Ivi pišu filmski kritičari.

- Želim na kraju posebno zahvaliti visokim pokroviteljima naše najveće kulturne manifestacije - Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine, što dovoljno govori o tomu kakav ugled ima ovaj filmski festival. Zahvaljujem svim medijima zbog odličnog medijskog praćenja, čime se potvrdilo da oraški festival i dalje ostaje miljenik medija. Želim također zahvaliti generalnom sponzoru JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar i zlatnom sponzoru Eronetu - kaže Benković. Na kraju svih festivalskih sadržaja 29. Dana hrvatskog filma - Ivo Gregurević neupitno se nameće zaključak da filmski festival u Orašju ima budućnost, no, kao i svaki megaprojekt, treba gledati u budućnost, a budućnost su novi prateći festivalski sadržaji.

Film i kazalište

Mladi zaljubljenici u filmsko platno koji se okupljaju iz cijele Europe kroz Filmsku radionicu svakako su jedan od dobrih smjerova. Nina Kleflin, priznata redateljica koja je vjerna oraškom festivalu, preporučuje proširivanje umjetničke lepeze filma i na daske koje život znače jer na njima je Ivo upravo u Vinkovcima počeo svoju filmsku priču. - Oživljavanje kazališne scene Orašja bilo bi odličan smjer, a Hrvatska matica iseljenika Zagreb mogla bi ponovno vratiti seminar "Stvaranje kazališta" čiji su polaznici, kaže Kleflin, bili pokretači kazališne scene u svojim mjestima. To bi bio odličan festivalski dar za jubilarni, 30. rođendan festivala. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?