Ivo Gregurević nastavlja živjeti kroz film, Orašje 29. put zablistalo

01.09.2024.
u 08:27

Svečano su u Orašju otvoreni Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević" koji će trajati do 8. rujna.

Pune 23 godine živio je glumac Ivo Gregurević s festivalom i uz njega, uvjeren da će ta filmska priča uspješno trajati i nakon njega. Šesta je godina nakon Ivina odlaska, festival je nastavljen, time ispunjena i najveća Gregurevićeva želja.

Iljo Benković, direktor festivala, ističe da je, naravno, mnogo teže ovaj projekt nastaviti nakon svih sadržaja koje nam je kroz festival Ivo donosio. - Ali mislimo da smo dostojno njegova imena i djela organizirali i ovaj, 29. Filmski festival - naglašava Benković. Jedna od posebnosti filmskog festivala u Orašju je da nije natjecateljskog tipa, već nagrađuje one koji su dali veliki doprinos u stvaranju filma i filmske kulture. Ovogodišnji dobitnici vrijednih skulptura "Ivo Gregurević" su Siniša Popović, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac s karijerom u kojoj ima više od 150 uloga, i Mate Matišić, dramski pisac, scenarist, dramaturg i uspješan glazbenik.



Treba istaknuti kako je skulptura "Ivo Gregurević" rad akademskog kipara Ante Jurkića, Ivina prijatelja, koji je uradio identičan spomenik poznatog glumca u prirodnoj veličini u Orašju u parku u blizini Srednjoškolskog centra u Orašju. Akademski kipar Jurkić napravio je oko stotinu javnih skulptura postavljenih diljem Hrvatske i svijeta.

Za jedan od filmski festival u Orašju kipar Jurkić uradio je i skulpturu "Posavka na biciklu".

- Sretan sam, no ujedno i tužan što sam kao Ivin prijatelj napravio njegovu statuu kao vječni spomen na ovog grandioznog glumca i velikog čovjeka. Prijateljstvo s Ivom bilo je nešto prelijepo i posebno, kao što je unikatan i poseban bio i taj veliki čovjek. Mnogo smo vremena provodili u druženju, a, evo, na kraju trebao sam mu uraditi i spomenik u koji sam utkao sve naše druženje, njegovu nenametljivost, šutljivost i pomalo odsutnost. Veliki posavski sin Ivo Gregurević bio je časna tema za spomenik. To mi je jedna od najdražih, možda čak i najuspjelijih skulptura - kazao nam je akademski kipar Anto Jurkić. (nk) •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?