Kulturni centar "Ivo Gregurević"

Mi u Orašju stvaramo filmsku publiku od najmlađih dana i zbog toga smo ponosni

05.09.2024.
u 19:10

U okviru Dječjeg filmskog programa 29. DHF-a mališani su pogledali film "Wonka" te animirane "Ekipa iz džungle 2, svjetska turneja" i "Nerazdvojni", a na redu su i "Izvrnuto obrnuto" te "Panda u Africi"

Kulturna događanja u Orašju od ovogodišnjih Dana hrvatskog filma imaju Kulturni centar "Ivo Gregurević", novi dom kakav zaslužuje utemeljitelj festivala filma u svome rodnom kraju. Zaljubljenici u film tako mogu pratiti filmske projekcije u odličnim uvjetima koje pružaju obnovljeni interijer i moderna audiovizualna oprema kinodvorane, piše Večernji list BiH.

Bogat repertoar

Raduje ovogodišnje zanimanje mladih filmaša koji su došli pratiti 29. Dane hrvatskoga filma "Ivo Gregurević", mladih koji su došli kroz filmsku radionicu naučiti o stvaranju filmske čarolije filma, kroz koji je nastao "Supertalent", peti film zaredom koji će biti prikazan do kraja tjedna u okviru redovitog filmskog programa. Isto tako raduje što je stvoren i Dječji festivalski program.

- Mi stvaramo filmsku publiku od najmlađih dana i trudimo se tijekom godine u redovitom programu filmova koje prikazujemo imati i određen broj filmova za djecu. Inače, u Orašju imamo repertoar kakav je i u drugim velikim kulturnim središtima pa pokušavamo ne samo kroz filmski festival nego i tijekom godine pratiti taj filmski ritam i imidž koji smo dobili kao "mala Pula" - kažu nam u Centru za kulturu Orašje.

Kod najmlađih Posavljaka odmalena se tako stvara navika odlaska u kinodvoranu, što je, zapravo, i budućnost festivala kakav je DHF "Ivo Gregurević" jer njeguje se publika koja će uskoro moći pratiti i dugometražne filmove. Dotad za filmove koje odgledaju u okviru Dana hrvatskog filma "Ivo Gregurević" dobivaju i slatku nagradu – čokoladu. U okviru ovogodišnjeg Dječjeg filmskog programa mališani su pogledali film "Wonka", dječju pustolovinu redatelja Paula Kinga, te animirane filmove "Ekipa iz Džungle 2, svjetska turneja" i "Nerazdvojni", a do kraja festivala imat će prigodu pogledati i "Izvrnuto obrnuto" redatelja Keiseyja Manna te "Panda u Africi" redatelja Richarda Clausa.

- Projekcije svih filmova dobro su posjećene i to me raduje. Naši gledatelji vole filmsku umjetnost i ne iznenađuje dobra posjećenost u dvorani - kazao nam je Iljo Benković, direktor festivala Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević", otkrivajući nam kako već sada pravi obrise jubilarnog, 30. filmskog festivala s posebnim scenarijem i programom kakav i doliči ovakvom trodesetljetnom festivalu, najstarijem u BiH.

Među radosnom dječjom publikom u dvorani je bilo i mnogo roditelja, sretnih što djeci mogu priuštiti besplatnu vrhunsku zabavu. Zatekli smo i jednog neobičnog gosta koji s jednakom pozornošću prati apsolutno sva festivalska događanja.

- Sva događanja na festivalu meni su jednako draga jer se vezuju uz moga dragog prijatelja. Dolazio sam uvijek iz Amerike zbog ovog festivala dok je Ivo bio živ, a sada njemu u čast ne želim propustiti ni jedan festival - kaže nam Ivo Petranović, podrijetlom Slavonac, kojemu je na Gregurevićev spomen zasjala suza u oku, ali i zastala riječ na usnama.

Duh, toplina...

Nakon nekog vremena samo nam je kazao kako je sretan što dolazi u Orašje i što je imao čast upoznati tako velikog čovjeka kao što je bio Ivo Gregurević.

- Svake se godine vraćam zbog tog posebnog festivalskog duha, topline, dobrodošlice, a osobito sada, kada Ivo nije fizički s nama, da se u spomen na njega održi festival i njegova veličina - kazao nam je Petranović. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?